Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ), който беше сезиран

...
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ), който беше сезиран
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург отхвърли иск на родители, отказали да ваксинират децата си

Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ), който беше сезиран от родители на деца, недопуснати в забавачки в Чехия, тъй като не са имунизирани против редица заболявания, през днешния ден реши, че наложителната имунизация е " нужна в едно демократично общество ", съобщи Франс прес.

" Това решение затвърждава опцията да се вкара наложителна имунизация под условия в сегашната зараза от Ковид-19 ", разяснява юристът експерт по Европейски съд по правата на човека Никола Ервьо. Той акцентира, че съдът дава на националните държавни управления опция да преценяват по какъв начин да водят своята имунизационна политика.

Ервьо също означи, че решението на Европейски съд по правата на човека " установи съществуването на консенсус за ползотворните въздействия на имунизацията, които не са сложени под въпрос от страничните последствия при съществуването на непоколебим теоретичен надзор ".

В решението си, което не предстои на обжалване, Европейски съд по правата на човека счита, че наложителното имунизиране на децата в Чехия против девет заболявания, измежду които дифтерит, тетанус и детски паралич, не е нарушаване на Европейската спогодба за правата на индивида в частта й за правото за вземане предвид с персоналния живот.

" Ваксинационната политика си слага законни цели за отбрана на здравето и правата на хората доколкото пази по едно и също време получаващите въпросните ваксини и тези, които не може да бъдат имунизирани по медицински аргументи. Последните зависят от груповия имунитет, с цел да се защитят от обсъжданите тежки заразни заболявания ", съобщи съдът.

Чехия разполага с необятна опция за преценка в тази област, сподели Европейски съд по правата на човека, като означи, че " висшите ползи на децата би трябвало да са водещи при всички касаещи ги решения ".

В съответния случай " недопускането на деца в забавачка, въпреки и да ги лишава от изключителна значима опция за личностно развиване, съставлява превантивна, а не наказателна мярка, а въздействието й е лимитирано във времето ", счита Европейски съд по правата на човека.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР