Европейският съд в Люксембург отряза българските превозвачи. Искът на нашата

...
Европейският съд в Люксембург отряза българските превозвачи. Искът на нашата
Коментари Харесай

Европейският съд в Люксембург отряза българските превозвачи

Европейският съд в Люксембург отряза българските превозвачи. Искът на нашата страна за прекъсване на използването на „ Мобилен пакет I “ до окончателното решение на съда по така наречен „ Голямо дело “ е бил отритнат, оповестиха от Съюза на интернационалните превозвачи.

Съдът отхвърли желае за краткотрайно отсрочване на използването на най-спорната наредба на " Мобилен пакет I " - периодическото връщане на камионите до мястото им на регистрация. През октомври 2021 година България внесе иск за отсрочване на мярката до окончателното решение на Европейския съд по делото, заведено от България и още 8 страни - членки на Европейски Съюз (Полша, Кипър, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Малта и Румъния). Действията на българската страна бяха провокирани от фрапантната смяна на икономическата реалност, както и от потвърдени необратими последствия върху околната среда (принудителните празни курсове на камионите ще доведат до повишаване на въглеродните емисии). През 2020 година Съюзът на интернационалните превозвачи алармира за съществени социално-икономически последствия от мярката измежду българския транспортен отрасъл.

С решението си Европейският съд на процедура отхвърли всякаква опция за понижаване на вредите от използването на „ Мобилен пакет I “.

Няма информация каква е позицията на България на делото в съда, по какъв начин е била аргументирана жалбата ни и по какъв начин тя ще отбрани транспортния си бизнес също.

Според Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи задачата на огромните западни страни в Европейски Съюз е да могат да управляват и камионите, и водачите дали съблюдават условието на пакета. Според него обаче това може да се прави единствено от способените органи в страната, където е публикуван лицензът на превозвача. „ Същото важи и за връщането на водача на всеки 2 месеца в родината, тъй като е свободен жител и може да си кара полагаемата му се отмора в чужбина “, изясни браншовикът за „ Сега “. Той добави, че наложителното връщане на камионите и водачите е в действие от 21 февруари, и след решението на съда не може да бъде отсрочено. Димитров напомни, че това ще донесе много загуби на българските превозвачи,
най-малкото, тъй като не за всички ще има поръчки за доставки на товари от Западна Европа за нашата страна. По думите му другата цел на пакета е да бъдат накарани българските транспортни бизнесмени да отворят свои компании в тези страни от Европа, където в този момент оперират, и да заплащат там налози и осигуровки, а не в родината. Той посочи, че това ще засегне голямо количество български камиони - най-малко 60 000. „ Досега те също са се прибирали, тъй като вършат и курсове до България, само че приблизително по 3 пъти в годината, а към този момент ще би трябвало да се прибират 2 пъти по-често - 6 пъти. В резултат ще се усили броят на празните курсове и оттова и на въглеродните излъчвания “, сподели още браншовикът. Той напомни, че отчетът на Европейска комисия за оценката на влияние установи същите неща.

„ Те са решили да ни натиснат и да могат да изтеглят колкото се може повече наши компании да се записват на тяхна територия. Няма обаче да съумеят да управляват това условие на пътя “, допуска Димитров. Той напомни, че в Западна Европа водачите ни непрестанно биват глобявани за щяло и нещяло. Французите имали забавна процедура - вземали изискуемата във всички случаи гаранция от няколко хиляди евро, с цел да не се задържа камионът, само че за противоречивите нарушавания не издават наказателни постановления, и то с години, и по този начин те не могат да се апелират в съда.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР