Европейският съд разреши на газовите доставчици да държат националните резерви

...
Европейският съд разреши на газовите доставчици да държат националните резерви
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: Газовите доставчици могат да съхраняват синьо гориво и в други страни от общността


Европейският съд позволи на газовите снабдители да държат националните запаси в друга европейска страна, в случай че това им е по-изгодно. Магистратите в Люксембург отсъдиха против френската страна по дело, което газовите компании Eni, UPRIGAZ и Power France заведоха против условието да съхраняват най-малко 80 % от националните запаси за незабавни случаи на френска територия.

Според съдиите обаче такова условие нарушава конкурентността и заплашва работата на вътрешния пазар като не разрешава на газовите снабдители да се възползват от по-изгодни условия в газовите складове на други европейски страни. Освен това, като ги задължава да държат запасите на френска територия. Париж не разрешава на съседите си, да се възползват от газа на тези компании в резервоарите на лична територия при положение на повреда или дефицит на синьо гориво. Съдебното решение няма да докара до директни промени в европейската регулация, само че всички национални съдилища, към които газови снабдители се извърнат с сходно запитване, ще би трябвало да отсъждат в същата посока.

Европейските магистрати обаче са съгласни с френските магистрати, че националните управляващи могат да вкарват спомагателни условия към доставчиците, с цел да защитят т. нар уязвими консуматори, изяснява dnes.bg. През 2010 Европейски Съюз вкара серия отговорности към тази категория клиенти, измежду които е обезпечаването на непрекъснати доставки на газ, в това число при повреди и прекъсване на газопроводи. Междувременно България би трябвало да вкара доникъде на 2018 влезнало в действие на 1 ноември ново еворейско законодателство за газовите доставки. Според него страните от Европейски Съюз могат взаимно да си оказват помощ при газова рецесия, като предоставените количества газ се заплащат от страната адресат по механизъм, основан за първи път в Съюза.

Законодателството беше признато, откакто през 2009 България и още няколко страни в Източна Европа пострадаха от прекъсването на съветските доставки през Украйна. Тогава българите стояха няколко дни на студено, откакто националните складове бяха изчерпани докрай, а българската енергийна система не можа да набави газ от близките страни, с цел да възвърне топлоподаването. През 2014 Брюксел направи стрес проби в страните членки за сигурността на газоподаването. Анализът сподели, че България ще бъде измежду най-засегнатите страни от прекратяването на преноса на съветска газ през Украйна. Очаква се това да стане през 2019, като проектите на Москва са да пренасочи трасетата за Европа през две нови тръби - Северен поток 2 и Турски поток.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР