Европейският съд по правата на човека постанови, че Гърция е

...
Европейският съд по правата на човека постанови, че Гърция е
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург осъди Гърция заради разкриване на личните данни на ХИВ-позитивни жени

Европейският съд по правата на индивида постанови, че Гърция е нарушила правото на персонален живот на група дами, които са били задържани през 2012 година и обществено разпознати като ХИВ-позитивни проститутки, застрашаващи публичното здраве, съобщи Асошиейтед прес.

Делото е заведено в съда в Страсбург от 11 гъркини, 10 от които са били задържани и упрекнати в тенденциозен опит за нанасяне на тежка телесна щета след изказвания, че са правили секс с клиенти без защитни средства. Единадесетата жена е била неправилно разпозната вместо сестра си.

Пет от жалбоподателките към този момент са умряли, прецизира АП.

Европейският съд по правата на индивида постанови през вчерашния ден, че гръцките управляващи са нарушили правото на персонален живот на две от дамите, като принудително са ги подложили на кръвни проучвания, а на други четири дами – като са разгласили техни персонални данни. Съдът е постановил общо 70 000 евро компенсации по делото.
Според съда в Страсбург публикуваната информация за ХИВ-позитивния статус на жалбоподателките е могла да повлияе трагично на персоналния и фамилния им живот, както и на общественото и трудовото им състояние, като ги изложи на неодобрение и риск от остракизъм. Прокурорът, който е разпоредил публикуването на персоналната информация на дамите, " не е проучил (...) дали е можело да бъдат подхванати други ограничения, които да подсигуряват по-малка степен на излагане на жалбоподателките на риск ", се споделя още в решението на европейския съд.
Преди изборите в Гърция през 2012 година тогавашният министър на опазването на здравето Андреас Ловердос поде акция против нелицензираните обществени домове след скок на случаите на заразяване с ХИВ. В рамките на акцията от незаконни обществени домове и от улиците бяха прибрани дами и подложени на проби за ХИВ в полицейските сектори. Обвинения бяха повдигнати на над 30 дами, а управляващите разгласиха техни персонални данни, фотоси и ХИВ-статуса им, като ги упрекнаха, че съзнателно са заплашили здравето на клиентите си, предлагайки секс без защитни средства.
Проституцията в Гърция е легална, отбелязва АП и добавя, че се изискват постоянни медицински прегледи на предлагащите секс против възнаграждение.
Няколко от дамите, забъркани в този случай, починаха, като една от тях сама е лишила живота си, показва организацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР