Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) се е произнесъл

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) се е произнесъл
Коментари Харесай

ЕСПЧ се е произнесъл по над 39 600 жалби миналата година - Свят

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) се е произнесъл по повече от 39 600 тъжби през 2022 година, разгласи председателката на съда Шифра O’Лиъри на конференция за откриването на правосъдната година, на която направи обзор на дейностите на институцията и показа статистически данни за предходната година.

O’Лиъри - първата жена, оглавила Европейски съд по правата на човека, сподели в четвъртък, че при близо 70 150 висящи тъжби в края на 2021 година в края на предходната година броят на висящите тъжби е повишен на 74 650, като 74% от тях се отнасят до пет страни. С най-вече - към 20 100 тъжби, е Турция, следвана от Русия с към 16 750, Украйна (около 10 400), Румъния (около 4800) и Италия (около 3550 жалби).

Срещу България за 2022 година има 539 висящи тъжби, почти колкото са били и през 2021 година, демонстрират данни от годишния отчет на съда.

През 2022 година Европейски съд по правата на човека се е произнесъл по 62 каузи против България . По 25 от тях е постановил неоправдателни решения, установяващи нарушаване. По 2 каузи Съдът е заключил, че няма нарушавания на Конвенцията. Решения за недопустимост на разнообразни учредения са оповестени по 20 каузи. По 10 тъжби е реализирано приятелско съглашение, а по 5 е направена едностранна декларация от страна на страната. За съпоставяне, през 2021 година решенията на Европейски съд по правата на човека против България са били общо 60, от които неоправдателните са били 35.

Статистическа информация на Секретариата на Съда за 2022 година демонстрира, че десетте страни членки с най-вече неоправдателни решения са Русия, Украйна, Турция, Румъния, Молдова, Полша, Унгария, Хърватска и Италия, с която България дели деветото място.

На конференцията председателката на Европейски съд по правата на човека приказва и за политическите събития, белязали предходната година - експанзията в Украйна, изключването на Русия от Съвета на Европа и отдръпването ѝ от Европейската спогодба за правата на индивида. O’Лиъри означи, че тези извънредно съществени за Европа събития са имали значими правни последствия и за Съда.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР