Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови във вторник,

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови във вторник,
Коментари Харесай

Европейският съд: Руският закон за чуждестранните агенти нарушава правата

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) постанови във вторник, че съветското законодателство по отношение на " задграничните сътрудници " нарушава правата на групите, избрани като такива, и подреди на Русия да заплати на доста от тях обезщетения, предава Ройтерс.

Русия употребява термина " задгранични сътрудници ", който носи конотации от Студената война, с цел да уточни организации и лица, за които счита, че вземат участие в политическа активност с непозната поддръжка .

Чуждестранните сътрудници са задължени по закон да етикетират своите изявления с обяснение, че са такива, постоянно да регистрират своите доходи и разноски и да се подлагат на финансови одити.

В решението си по делото за седемдесет и три съветски групи, избрани като " задгранични сътрудници ", висшият европейски съд по правата на индивида съобщи, че законът нарушава свободата на събранията и сдружаването.

Съдът сподели, че потреблението на " политическа активност " като аршин за установяване на групи като " задгранични сътрудници " " създава несъответни резултати и поражда неустановеност измежду неправителствените организации (НПО) , искащи да вземат участие в действия на гражданското общество, свързани по-специално с правата на индивида или отбраната на околната среда или благотворителна активност. "

Решението идва седмица откакто долната камара на съветския парламент одобри на първо четене законопроекти за в миг на засилено съмнение към Запада на фона на съветската инвазия в Украйна.

Тези законопроекти. Остава неразбираемо по какъв начин това ново законодателство ще повлияе на осъществяването на решението за " непознатите сътрудници ".

Русия одобри първия си закон за " задграничните сътрудници " през 2012 година Оттогава той беше уголемен, с цел да включва организации с нестопанска цел, медии и обособени съветски жители, в това число публицисти и деятели.
 Русия разгласи Ходорковски и Каспаров за задгранични сътрудници
Русия разгласи Ходорковски и Каспаров за задгранични сътрудници

Шефът на ЮКОС и международният първенец шахмат се занимавали с политика, финансирана от Украйна и Съединени американски щати
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР