Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е изискал информация

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е изискал информация
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург пита за експулсирания Абдуллах Бююк

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) е изискал информация от българското държавно управление за предаването на турските управляващи на Абдуллах Бююк.
Той беше изпратен в Турция от Министерство на вътрешните работи, макар че българският съд отхвърли два пъти да го екстрадира с аргумента, че ще бъде преследван поради политическите си убеждения. В родната си страна предприемачът бе упрекнат в тероризъм поради благосклонностите му към придвижването на Фетхуллах Гюлен, който режимът на Реджеп Ердоган упреква като уредник на опита за прелом от лятото на 2016 година.
Бююк е подал тъжба против страната ни предходната година с изказване, че нарушен член 3 от Конвенцията за отбрана правата на индивида - възбрана за изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказване. В нея се сочи и друго нарушаване на конвенцията - на член 13 - липса на дейно вътрешноправно средство за отбрана от нарушаване, предава в. " Сега " в днешния си брой.
Информацията беше доказана от правосъдното министерство. Според в. " Капитал " Европейски съд по правата на човека е изискал информация дали той е имал разполагаем дейно вътрешно правно средство, с цел да се отбрани от връщане в Турция.
Бююк беше предаден на турските управляващи, откакто президентството отхвърли да му даде политическо леговище и с формалния мотив, че валидността на паспорта му е изтекла. Той беше безусловно похитен на улица в " Младост " от Министерство на вътрешните работи, а предаването му стана тихомълком - за него се разбра от турските медии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР