Европейският съд даде ход на делото по повод провалената идея

...
Европейският съд даде ход на делото по повод провалената идея
Коментари Харесай

Стартира делото за Супер Лигата и монопола върху футбола на УЕФА и ФИФА

Европейският съд даде ход на делото във връзка провалената концепция за съставяне на Супер Лигата по футбол, научихме от Bloomberg.

Основателите на плана - Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, ще се опитат да потвърдят, че УЕФА и ФИФА постановат монопол върху футбола, като принуждават клубовете да се състезават единствено в техните конкуренция, а всеки опит за съставяне на паралелна конкуренция бива заплашен от изключване от към този момент откритите надпревари.

От друга страна европейската и международната футболна централа са на мнение, че сходни хрумвания компрометират структурата на най-популярния спорт в света, като постановат несъстезателни правила с единствена цел за генериране на средства.

„ За момента съм уверен, че планът ще се възобнови в идващите години “, споделя асистентът по спортно право в Лайденския университет - Бен Ван Ромпуй. Той схваща, че УЕФА и ФИФА реализираха триумф с мобилизацията си в зародиша на Супер Лигата, само че занапред следва да се вземе решение над пълномощията на двете организации, с цел да е ясно по какъв начин ще се действа за в бъдеще с сходни хрумвания.

Позицията на Европейската футболна централа е, че футболът би трябвало да бъде за всички и дава за образец данните от консултантската компания Enders Analysis, които сочат, че за интервала 2021-2024 година Шампионската лига, Лига Европа и Лигата на конференциите ще генерират доходи от телевизионни права в размер на €8,9 милиарда 55% от тези средства ще бъдат ориентирани към самите участници в надпреварите, а останалите 45% са планувани за останалите тимове по пирамидата на обособените национални шампионати.

От друга страна Супер Лигата възнамерява да подсигурява годишното присъединяване на 15 тима, които ще си разделят по-голямата част от средствата, припечелени в хода на надпреварата. Предвидено е „ солидарно заплащане “ за националните им шампионати в размер на €320 млн. годишно.

Развоят на правосъдното дело не се чака да бъде скоро. Европейският съд има за цел да даде някаква тенденция на събитията, като в границите на към 6 месеца ще се произнесе. Битката обаче ще продължи още няколко години, тъй като сигурно ще излезе отвън рамките на футбола. Всички останали спортове ще бъдат включени в диспута, с цел да се вземе решение от необятен интернационален темперамент, с което да се дефинира до каква степен стигат пълномощията на откритите федерации и какви са опциите за съставяне на нови такива без това да лишава спортистите от опция за изява.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР