Европейският парламент връчи днес наградата Сахаров“ за свобода на мисълта

...
Европейският парламент връчи днес наградата Сахаров“ за свобода на мисълта
Коментари Харесай

ЕП награди посмъртно иранската активистка Махса Амини

Европейският парламент връчи през днешния ден премията „ Сахаров “ за независимост на мисълта за 2023 година на иранската активистка Махса Амини посмъртно и на иранското придвижване „ Жена, живот, независимост “.

Това стана на гала в Страсбург.

Покойната лауреатка и фамилията й бяха показани от юриста Салех Никбахт. А женското придвижване бе показано от правозащитничките Афсун Наджафи и Мерседех Шахинкар, напуснали Ислямската република тази година.

„ Тазгодишната премия „ Сахаров " е респект към всички смели и борбени дами, мъже и младежи в Иран, които, макар че са подложени на все по-голям напън, не престават да се борят за правата си и да упорстват за смяна. Европейският парламент ви чува и ви поддържа. Вие не сте сами “, съобщи при връчването на оценката ръководителят на Екологичен потенциал Роберта Мецола.
Коя е Джина Махса Амини
На 13 септември 2022 година Джина Махса Амини, както е цялостното й име - 22-годишна иранска кюрдка, е задържана от полицията в Техеран за хипотетично неспазване на строгите закони за забулване в Ислямската република. Тя умира в болница три дни по-късно поради физическо принуждение по време на задържането й. Нейната гибел провокира всеобщи митинги в цялата страна, отпред на които стоят дами. Обединени под лозунга „ Жена, живот, независимост “, те стачкуват против закона за носене на хиджаб и други дискриминационни ограничения.

На 8 декември 2023 година управляващите в Иран не разрешиха на родителите и брата на Махса Амини да отпътуват за Страсбург, с цел да получат премията. Паспортите им бяха иззети. Режимът в Техеран им наложи възбрана за пътешестване.

Адвокат Салех Никбахт прочете в пленарната зала обръщение от Можган Ефтехари, майката на Махса Амини.

„ Скръбта на Джина е безконечна за мен, а тя е безсмъртна за хората по целия свят. Твърдо имам вяра, че нейното име, паралелно с това на Жана д`Арк, ще остане знак на свободата. От родното място на безконечната Джина ви предавам моята и на фамилията ми безкрайна признателност и се надявам, че ще устоите твърдо и гордо на своя избор. Да се надяваме, че нито един глас няма да се опасява от провъзгласяването на свободата ", гласи посланието.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР