Европейският парламент ще съди изпълнителния орган на Европейския съюз за

...
Европейският парламент ще съди изпълнителния орган на Европейския съюз за
Коментари Харесай

Европарламентът ще съди ЕК заради деблокираните €10 млрд. за Унгария

Европейският парламент ще съди изпълнителния орган на Европейския съюз за деблокиране на средства за Будапеща, до момента в който се пробва да убеди управляващите в Будапеща да се откажат от ветото си за помощта за Украйна, макар загрижеността за върховенството на закона в Унгария, обявиха двама евродепутати, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Делото е концентрирано върху декемврийското решение на Европейската комисия да възвърне достъпа на Унгария до към 10,2 милиарда евро, които са предопределени за подкрепяне, до момента в който Будапеща блокираше 50 милиарда евро помощ за Киев.

Въпреки че Европейски Съюз от години подлага на критика Унгария поради подкопаване на демократичния съвместен надзор сред трите управляващи при ръководството на премиера Виктор Орбан, предходната година Европейска комисия съобщи, че Унгария е изпълнила нужните условия за господство на закона, с цел да получи средствата.

" Средства от Европейски Съюз могат да бъдат предоставени, единствено в случай че върховенството на закона действа ", съобщи Даниел Фройнд, немски евродепутат от Зелените. " 10 милиарда евро бяха отпуснати за Виктор Орбан без нужните промени да са изпълнени. "

" Този тип подмолни пазарлъци – пари от Европейски Съюз в подмяна на несъгласие - не би трябвало да се позволява в Европейски Съюз ", сподели той.

Европейска комисия отхвърли обвиняването, като съобщи, че двете решения не са свързани.

" Комисията счита, че е работила в цялостно сходство с правото на Европейски Съюз и ще пази решението си пред съдилищата на Европейски Съюз ", съобщи неин представител.

Друг евродепутат, който оказа помощ за завеждането на делото – немският либерал Мориц Кьорнер, съобщи, че искът ще включва условие висшият съд на Европейски Съюз, този в Люксембург, да внесе изясненост по отношение на връзката сред фондовете на Европейски Съюз и демокрацията.

И двамата евродепутати показаха вяра, че делото може да докара до това Унгария да бъде наказана да върне парите или с техния еквивалент да бъдат понижени бъдещи заплащания за Будапеща. Съдът на Европейски Съюз съобщи, че най-строгата глоба ще бъде анулацията на решението на Европейска комисия от декември, а от самата комисия ще зависи да дефинира по какъв начин да извърши всяко такова решение.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР