Европейският парламент ще обсъди в сряда случая със задържането на

...
Европейският парламент ще обсъди в сряда случая със задържането на
Коментари Харесай

Европейският парламент обсъжда в сряда ареста на Бойко Борисов

Европейският парламент ще разиска в сряда случая със задържането на ръководителя на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов през март тази година. Това демонстрира дневният ред на започващото през днешния ден съвещание на евродепутатите в Страсбург, оповестява Българска телеграфна агенция.

Точката е включена в дневния ред под заглавие " Незаконно задържане на водача на опозицията в България ". В известие на Екологичен потенциал се прецизира, че разискването е " по настоящ въпрос, по искане на политическа група, в наличието на Европейската комисия и Съвета на Европейски Съюз ". Допълва се, че съгласно член 162 от правилника за дейноcтта на Екологичен потенциал, всяка политическа група има право да предлага тематика за обсъждане по настоящ въпрос от главен интерес за политиката на Европейски Съюз. Представител на политическата група, която е предложила настоящия въпрос, ще направи встъпление към разискването. Не се планува Екологичен потенциал да одобри резолюция.

Също в сряда евродепутатите ще чуят речта на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за положението на Европейски Съюз. Ще бъдат наранени въпросите за поддръжката за Украйна, глобите против Русия, ограниченията за обезпечаване на енергийните доставки за Европейски Съюз и за ограничение на зависимостта от съветските изкопаеми горива, за цените на енергоносителите.

В същия ден е планувано разискване на заплахата от тежко нарушаване от страна на Унгария на полезностите на Европейски Съюз. Унгария към този момент не може да бъде възприемана като пълноправна народна власт, съгласно евродепутатите, се показва в известие на Екологичен потенциал. В проектодоклад, който съдържа обзор на събитията, настъпили откакто Екологичен потенциал задейства член 7 от контракта за Европейски Съюз преди четири години, евродепутатите декларират, че европейските полезности са непрекъснато застрашени в Унгария. В четвъртък се планува отчетът да бъде подложен на гласоподаване и се чака да бъде подкрепена оценката, че демокрацията и главните права в страната са се влошили в допълнение след 2018 година. Очаква се Екологичен потенциал да призове да бъдат спрени средствата за икономическо възобновяване за Унгария, до момента в който Будапеща не извърши рекомендациите и правосъдните решения.

Утре Екологичен потенциал ще разиска хода на войната в Украйна и ще утвърди бюджетна поддръжка. Очаква се решение дали да се приложи по този начин наречената " неотложна процедура " за одобрение на заем от пет милиарда евро, част от помощта от девет милиарда евро, от които един милиард евро към този момент са изплатени.

Евродепутатите ще обсъдят също въпроса с покачването на цените на силата. Прекъсването на съветските газови доставки докара до внезапно повишаване на цените на електрическата енергия и неустойчивост на пазара, което накара Европейска комисия и страните в Европейски Съюз да обмислят нови политики, като да вземем за пример ограничение на цените или обособяване на цените на газа и от тези на електрическата енергия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР