Европейският парламент ще избере на 18 януари следващия председател на

...
Европейският парламент ще избере на 18 януари следващия председател на
Коментари Харесай

Европарламентът ще избере новия си председател на 18 януари

Европейският парламент ще избере на 18 януари идващия ръководител на институцията. Това се показва в известие на Екологичен потенциал във връзка кончината на досегашния ръководител Давид Сасоли.

Уточнява се, че до избора Екологичен потенциал ще бъде управителен от досегашния си първи заместник-председател Роберта Мецола (Малта, Европейска национална партия - ЕНП). Очаква се Мецола да бъде определена за началник на институцията до края на законодателния мандат през 2024 година.

По силата на съглашението сред парламентарните политически сили председателите на Екологичен потенциал се избират с мандат, еднакъв на половината от мандата на евродепутатите. Така за един законодателен мандат Екологичен потенциал се управлява поредно от двама ръководители, излъчени от първите две по бройка парламентарни групи.

Сасоли, евродепутат от групата на Социалистите и демократите, бе определен на 3 юли 2019 година и мандатът му завършваше този месец. Екологичен потенциал отбелязва, че идният избор на ръководител не е директна последица от неговата непредвидена кончина.

В известието се добавя, че евродепутатите ще отдадат респект към Сасоли идния понеделник при откриването на първата за годината пленарна сесия в Страсбург. Поклонението пред починалия ръководител на Екологичен потенциал е планувано за четвъртък в Рим, а погребението ще бъде на идващия ден.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР