Европейският парламент ще гласува утре резолюция, в която се настоява

...
Европейският парламент ще гласува утре резолюция, в която се настоява
Коментари Харесай

ЕП ще гласува резолюция за връщане на визите за граждани на САЩ от догодина |

Европейският парламент ще гласоподава на следващия ден резолюция, в която се упорства Европейската комисия да вземе решение в период от най-вече два месеца за връщане на визите за жители на Съединени американски щати.

Не може повече непозната страна да се отнася незаслужено към част от жителите на Европейски Съюз, декларира по този мотив вносителят на резолюцията Хуан Агилар, представен в известие на парламентарната група на социалистите и демократите. Не става дума единствено да се съобразим с европейското законодателство, а и да използван на правилото на съпричастност и ясно да заявим, че в Европейски Съюз няма жители " втора класа ", прибавя той.

Снощи пред Екологичен потенциал еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон уточни, че в случай че Европейска комисия извърши отговорностите си по настоящото законодателство и върне краткотрайно визите за жителите на Съединени американски щати, Вашингтон ще възвърне условието за визи за всички жители на Европейски Съюз. Тя настоя дипломатическите договаряния да продължат за отпадането на визите за Съединени американски щати за жителите на България, Румъния, Кипър и Хърватия.

Постоянно слагаме въпроса, посочените четири страни непрестанно бележат прогрес в осъществяването на съответните условия. Европейска комисия поддържа тези страни и някои от тях са доста покрай отпадане на визите, добави Йохансон.

Еврокомисарят посочи, че нито една от четирите страни не се е възползвала от опцията да изиска връщане на визите за жители на Съединени американски щати. Връщането на визите ще подкопае постигнатия до момента прогрес, съобщи Йохансон.

По силата на европейското законодателство през 2014 година Европейска комисия регистрира, че липсва така наречен визова взаимност и макар че жителите на Съединени американски щати пътуват до Европейски Съюз без визи, Вашингтон резервира условието за визи от жителите на посочените четири европейски страни. През 2016 година изтече срокът, в който Европейска комисия трябваше да предложи връщане на визовия режим със Съединени американски щати по този мотив, само че вместо това показа седем известия, в които единствено обобщаваше хода на договарянията.

Ако съблюдава закона, Европейска комисия би трябвало да предложи визите за жители на Съединени американски щати да бъдат върнати краткотрайно, за период от 12 месеца. Преди три години Екологичен потенциал одобри първата резолюция по този мотив и от този момент няма значително развиване, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР