Европейският парламент реши да отложи даването на мандат за преговори

...
Европейският парламент реши да отложи даването на мандат за преговори
Коментари Харесай

ЕП отложи гласуването на спорната директива за авторското право в дигитална среда

Европейският парламент реши да отсрочи даването на мандат за договаряния за Директивата за авторските права в Единния дигитален пазар. Решението беше взето с 318 гласа " за ", 278 " срещу " и 31 " въздържал се ". Така евродепутатите не одобриха мнението на отрасловата правна комисия директивата да мине на първо четене и да стартират диалози с Европейския съвет и Европейската комисия за синхронизиране на законодателството.
Решението значи, че ще тече нов спор в границите на Екологичен потенциал за директивата, възможни ремонти и ще има гласоподаване на идната пленарна сесия – през септември. Припомняме, че през вчерашния ден (4 юли) по същия метод беше отсрочено гласуването на пакет " Мобилност ", който провокира всеобщи митинги на българските превозвачи.
Директивата за авторското право безусловно изправи на нокти мнозина, изключително поради член 11 и член 13 от текстовете. Съгласно член 11 , в случай че в цифрова среда се позовеш на произведение на различен създател и го правиш с комерсиална цел т.е. твоето произведение печели от това, то би трябвало да плащаш и на другия създател. Промяната е известна с правилото " заплащане за прилагане на линкове ". Чл. 13 пък касае извънредно разпространителите на видеосъдържание. Доставчиците на онлайн провайдърите на наличие би трябвало да обезпечават недостижимост при възможен опит за шерване на авторски артикул, за който няма лицензионно съглашение. Съгласно текста, онлайн платформите ще търпят юридически последици за материали, предпазени от авторското право, които са били качени от техни консуматори без знанието и позволението на създателите. Припомняме, че сега предпазен от авторско право материал може да бъде качен да вземем за пример в YouTube, като материалът бива блокиран единствено след експлицитен сигнал на носителя на авторското право към платформата за видеосподеляне.
" Директивата ще заплаши онлайн свободата и ще наложи нови филтри, бариери и забрани за достъп до мрежата ", оповестиха от испанския офис на Wikipedia.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР