Европейският парламент публикува първите резултати от проучване на Евробарометър, проведено

...
Европейският парламент публикува първите резултати от проучване на Евробарометър, проведено
Коментари Харесай

Евроизбори 2019 г.: електорат от млади и проевропейски настроени хора с ясни очаквания

Европейският парламент разгласява първите резултати от изследване на Евробарометър, извършено след изборите.

Значителен растеж на гласувалите младежи с проевропейско мислене на отминалите европейските избори демонстрира задълбочено изследване на Евробарометър във всички 28 страни членки. Проучването е извършено в седмиците след изборите и в него взеха присъединяване близо 28 000 жители от целия Европейски Съюз, които дадоха отговор на въпроси по отношение на присъединяване си в европейските избори и тематиките, които ги мотивираха да гласоподават.

Първите резултати от изследването на Евробарометър, публикуванo през днешния ден от Европейския парламент, демонстрират, че поддръжката на жителите за Европейския съюз резервира най-високото си ниво от 1983 година насам: 68% от респондентите (+1 процентен пункт спрямо февруари / март 2019 г.) споделят, че тяхната страна е спечелила от участието си в Европейски Съюз.

Гласът ми е от голяма важност

Още по-важно за демократичната легитимност на Европейски Съюз е внезапното повишаване на броя на европейските жители, които считат, че " гласът им е от голяма важност в Европейски Съюз ": 56% от респондентите споделят това виждане. Този резултат е със 7 процентни пункта по-висок от март 2019 година и е най-високият резултат откогато въпросът е бил заложен за първи път през 2002 година

Общата изборна интензивност на европейските избори през 2019 година се е нараснала с 8 пункта до 50,6%, което води до най-високото присъединяване в европейски избори от 1994 година насам, както и до превръщане на наклонността на понижаване на изборната интензивност на европейските избори за пръв път от 1979 година насам. Най-значително нарастване на присъединяване е записано в Полша (+ 22 п.п.), Румъния (+ 19 п.п.), Испания (+ 17 п.п.), Австрия (+ 15 п.п.) и Унгария (+ 14 п.п.).

Участието на младежите набъбна с 50%

Резултатите от изследването сочат, че точно младежите в Европа са довели до повишение на изборната интензивност: 42% от 16/18-24-годишните респонденти споделят, че са дали своят вот на европейските избори, което значи, че присъединяване на младежите се е нараснало с 50% спрямо изборна интензивност от единствено 28% при младежите през 2014 година Силно се е повишила и изборната интензивност във възрастовата група 25-39 години, където тя е повишена с 12 процентни пункта от 35% на 47%. Избирателната интензивност измежду младите и тези, дали своят вот за пръв път надвишава всеки различен растеж на изборна интензивност за други възрастови групи.

Гласуването като цивилен дълг, като проевропейска поддръжка и тъй като нещата могат да се трансформират

Сред аргументите да гласоподават на европейските избори през 2019 година, 52% от гласоподавателите показват гражданския дълг като съществена причина - това съставлява нарастване от 11 процентни пункта спрямо 2014 година В съпоставяне с последните европейски избори през 2014 година доста повече жители също са дали своят вот, тъй като поддържат Европейски Съюз (25%, +11 процентни пункта), или тъй като считат, че могат да трансформират нещата посредством гласоподаване (18%, +6 процентни пункта).

В 27 страни членки жителите гласоподаваха основно, тъй като видяха това като собствен цивилен дълг. Във всички 28 страни членки повече респонденти в сравнение с през 2014 година гласоподаваха, тъй като поддържат Европейски Съюз и оповестиха, че тази поддръжка е главната им мотивация за гласоподаване. Германия (39%, + 14пп), Ирландия (27%, + 15пп), Италия (23%, + 14пп) и Испания (23%, + 15пп) демонстрираха най-голямо нарастване свързанo с тази причина.

Поучването на Евробарометър след изборите също прегледа тематиките, които накараха жителите да гласоподават на последните избори за Европейски парламент. Най-важните тематики, които повлияха на решението на жителите, бяха стопанската система и растежа (44%), климатичните промени (37%), както и правата на индивида и демокрацията (37%). Със своите 36% " методът, по който Европейски Съюз би трябвало да работи в бъдеще ", се появи също като един от главните претекстове на жителите да гласоподават. В 16 страни респондентите показаха стопанската система и растежа като най-съществен въпрос при гласуването си, до момента в който жителите в осем страни назоваха климатичните промени като съществена тематика за тях.

" Икономическата промяна, климатичните промени, бъдещето на Европейски Съюз и отбраната на правата на индивида: всичко това са основни въпроси за Европейския парламент. Тук сме оставили своя отпечатък през последните години и тук ще продължим да бъдем мощни бранители на упованията на нашите жители ", сподели ръководителят на Екологичен потенциал Давид Сасоли.

Бележка към редакторите:

Изследването на Европейския парламент след изборите бе извършено като изследване на Евробарометър 91.5. 27,464 респонденти са интервюирани лице в лице от Kantar за Европейския парламент във всички 28 страни членки на Европейски Съюз, от популацията на възраст над 15 години. След изборите въпросите бяха филтрирани за респондентите на възраст за гласоподаване 18+ (с изключение на 16+ в Австрия и Малта, 17+ в Гърция). Работа на терен се организира от 7 до 26 юни 2019 година

Пълният отчет, както и всички резултати и таблици с данни ще бъдат оповестени от Европейския парламент през септември 2019 година /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР