Европейският парламент проведе в понеделник вечерта дебат за ситуацията в

...
Европейският парламент проведе в понеделник вечерта дебат за ситуацията в
Коментари Харесай

EНП и социалистите се хванаха за гушите заради България

Европейският парламент организира в понеделник вечерта спор за обстановката в България. Европейската национална партия поддържа кабинета на Бойко Борисов, а левицата и зелените насочиха редица рецензии.

Политическите сили в Европарламента остават разграничени във връзка с върховенството на закона и главните права в страната ни. Още преди началото на съвещанието водачът на ЕНП Манфред Вебер даде поръчка, каква ще е позицията на десницата, като в пост в обществените мрежи разгласи, че поддържа кабинета на Борисов, а изборите би трябвало да са през март. В залата, предстоящо рецензиите бяха от страна на левицата и зелените.

На сесията се обсъждаше сериозна резолюция за върховенството на закона в България. Неин създател е ръководителят на комисията по цивилен свободи (LIBE) Хуан Фернандо Лопес Агилар. Документът бе признат от LIBE преди предходната седмица, а в понеделник бе разискването в пленарна зала.

Обсъжданията няколко пъти бяха прекъсвани поради проблеми с озвучителната система и това докара до ужас в изявленията на евродепутатите. За малко изявленията даже бяха прекратени, до момента в който проблемите бъдат отстранени.

"Това, което прави Европарламентът сега не е подигравка към България, а израз на угриженост за България, както сме загрижени за обстановката в Полша и Унгария ", съобщи Хуан Фернандо Лопес Агилар.

„ Ще продължим да работим по механизма за верификация и мониторинг, тъй като там следва още доста работа. Този механизъм не значи единствено да се отмятат някакви кутийки, желаеме да забележим резултати и резистентен ефект”, сподели зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

„ В България не всичко е съвършено. Намирам за добре, че има младежи по улиците, които желаят бързо да станат нещата, само че те следват своя ход. България е на прав път, измененията би трябвало да стават не посредством митинги, а посредством избори “, съобщи Манфред Вебер.

"В България демокрацията действа, страната се ръководи от държавно управление на ЕНП, което е определено демократично. От лятото всеки ден има демонстрации, никой не може да твърди, че няма независимост на словото, на пресата. Борисов постоянно е насърчавал младежите да показват мнението си. Защо тъкмо в този момент този парламент би трябвало да бъде разпускан - в тази пандемия. Разбира се, че следим прогрес и в други области - контрабанда, трафик на хора. Мога да кажа, че Борисов е водач на едно проевропейско държавно управление, той способства и за бъдещото въвеждане на еврото в страната ", сподели още Вебер..

Велислав Минеков от „ Отровното трио”, който беше в Брюксел и се срещна с протестиращи там, остана извънредно неудовлетворен, че не е позволен до залата. Позицията на ЕНП също го разочарова.

"Тоя Вебер потвърди, че е развратница вавилонска ", разяснява той.

"Важността на този спор е явна за всички, които видяха премиера Борисов и неговите евродепутати да се подиграват предходната седмица с отчета на Комисията за Върховенството на закона, потвърждавайки че той удостоверява напредъкът на държавното управление му. И за какво да не го вършат, когато от години си играят с Комисията и ви споделят това, което желаете да чуете ", сподели Клеър Дейли - народен представител от група на крайната левица в Европейския парламент.

"Европейското финансиране утежнява нещата. Тези пари се присвояват, с цел да се купуват самостоятелни медии. Какво виждат българите? Пореден отчет за върховенството на закона, държанието на Туск по отношение на Борисов и изявления, само че това, което не вижда българският народ, не са решителни дейности. Спирането на европарите ще отнеме черния хайвер на лакомите олигарси. Европейски Съюз би трябвало да застане зад тези, които се борят против корупцията и за народна власт в България ", разяснява Даниел Фройнд от групата на Зелените/Европейски свободен алианс. Евродепутатът беше в България предишния месец и беседва с протестиращите против държавното управление.

Резолюция по тематиката ще бъде гласувана в четвъртък. По-рано през вчерашния ден в Брюксел се организира и протест, на който участваха евродепутатът Радан Кънев и Велислав Минеков от „ Отровното трио”.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР