Европейският парламент призовава за закон на ЕС, който предоставя на

...
Европейският парламент призовава за закон на ЕС, който предоставя на
Коментари Харесай

ЕП: Правото на откъсване от работната среда да бъде основно право в целия ЕС

Европейският парламент приканва за закон на Европейски Съюз, който дава на служащите правото да изключват цифровите си служебни устройства, без да се сблъскват с негативни последствия, заяви пресслужбата на Екологичен потенциал.

В своята законодателна самодейност, призната с 472 гласа " за ", 126 " срещу " и 83 " въздържал се ", членовете на Екологичен потенциал приканват Комисията да предложи законодателен акт, който разрешава на хората, работещи с цифрови устройства, да ги изключват отвън работното време. Той следва също да дефинира минимални условия за работа от вкъщи и да обясни изискванията на труд, работното време и времето за отмора.

Увеличеното потребление на цифрови запаси за служебни цели докара до културата " постоянно на линия ", което има негативно влияние върху равновесието сред професионалния и персоналния живот на чиновниците, декларират евродепутатите. Въпреки че работата от вкъщи изигра значима роля за запазването на работни места и предприятия по време на рецесията с COVID-19, съчетаването на дълго работно време и по-високи условия води също до повече случаи на тревога, меланхолия, безсилие и други проблеми, свързани с физическото и психологичното здраве.

Членовете на Екологичен потенциал считат, че правото на отделяне от работната среда е главно право, което разрешава на служащите да се въздържат от присъединяване в свързани с работата задания, като да вземем за пример телефонни позвънявания, електронни писма и друга цифрова връзка, отвън работното време. Това включва празници и други типове отпуск. Държавите членки се предизвикват да подхващат всички нужни ограничения, с цел да разрешат на служащите да упражняват това право, в това число посредством групови съглашения сред обществените сътрудници. Те следва да подсигуряват, че служащите няма да бъдат подложени на дискриминация, рецензия, уволняване или други неподходящи дейности от страна на работодателите.

" Не можем да се откажем от милиони европейски служащи, които са изтощени от натиска да бъдат постоянно " на линия " и от прекомерно дългото работно време. Сега е моментът да застанем зад тях и да им дадем това, което заслужават: правото на отделяне от работната среда. Това е от жизненоважно значение за психологичното и физическото ни здраве. Време е правата на служащите да се модернизират, тъй че да дават отговор на новите действителности на цифровата епоха ", съобщи докладчикът Алекс Аджус Салиба (С&Д, Малта) след гласуването.

От началото на пандемията от COVID-19 работата от вкъщи се усили с съвсем 30%. Очаква се този висок % да се резервира или даже да се усили. Проучванията на Eurofound демонстрират, че за хората, които работят постоянно от вкъщи си, е над два пъти по-вероятно да надвишават максимума от 48 работни часа седмично спрямо тези, които работят в постройката на работодателя. Почти 30% от чиновниците, работещи от вкъщи си, оповестяват, че работят в свободното си време всеки ден или няколко пъти в седмицата, спрямо по-малко от 5% от чиновниците, работещи в офиси.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР