Европейският парламент призовава държавите членки да улеснят достъпа до земя

...
Европейският парламент призовава държавите членки да улеснят достъпа до земя
Коментари Харесай

ЕП призовава държавите членки да улеснят достъпа до земя за млади производители

Европейският парламент приканва страните членки да улеснят достъпа до земя за млади производители, употребявайки цялостния набор от принадлежности. Това излиза наяве от гласувания и признат на съвещание на Комисията по земеделие и развиване на селските региони към Екологичен потенциал Доклад по отношение на използването в Европейски Съюз на инструментите в границите на ОСП за младите аграрни стопани след промяната от 2013 година

„ Броят и съотношението на младите фермери понижава през последното десетилетие. За това промяната на поколенията би трябвало да бъде един от целите на бъдещата обща селскостопанска политика (ОСП), като би трябвало да има и национални тактики, отразяващи потребностите на обособените страни в поддръжка на младите аграрни производители “, се споделя още в отчета.

Евродепутатите одобриха и включиха в отчета и ремонти на българския представител от Групата на социалистиите и демократите Момчил Неков, с които той упорства за по-специален метод към младите аграрни производители в районите с ограничаване - най-много планинските райони.


„ Земята стана обект на търговски спекулации, а не средство за основаване и поддържане на занаят. Достъпът до земя е един от главните провокации за младите, спекулативните цени на земята основават сериозен риск за млади фермери и такива, които желаят занапред да се занимават със земеделие. За това с механизмите на Европейски Съюз би трябвало да подтикваме и да помогнем на младите аграрни производители “, разяснява Момчил Неков.

Евродепутатите одобриха настояванията на Неков в отчета да се включи, че демографското положение в някои райони на Европейски Съюз е прекомерно непропорционално, тъй като там живеят малцина или не живеят никакви младежи. Както и, че огромна част от планинските райони са изправени пред особени компликации заради по-ниските нива на вложения, характерните условия и сложния релеф, които обезсърчават младежите да остават или да стартират стопанска активност в тези райони и за това би трябвало да им се помогне.

В отчета бе включено и още едно предложение на Неков, а точно: „ страните членки може да ползват спомагателни принадлежности чрез двата стълба на ОСП, и предизвиква страните членки, изправени пред характерни географски провокации, като да вземем за пример планински или в някои случаи необлагоделствани райони, да прегледат опцията за въвеждане на коефициент на умножение (например 2), който да взема под внимание броя на реколтите на година или типовете култури, които могат да бъдат отглеждани там, при даването на поддръжка на младите аграрни стопани, които желаят да осъществят активност в тези райони, за да бъдат подтиквани дейностите в тези райони в опит за превъзмогване на съществуващите в тях демографски провокации “.

Дава се опция да се ползват и нововъведенията, признати в Омнибус за увеличение на оптималното равнище на национално финансиране над 2% като наложително заплащане по първи дирек.

С признатия отчет евродепутатите приканват за повече образования и опция за интернационална подвижност на млади земеделци, като окуражават и основаването на скица сходна на „ Еразъм “ за професионално образование.

Докладът по отношение на използването в Европейски Съюз на инструментите в границите на ОСП за младите аграрни стопани след промяната от 2013 година беше признат от Комисията по земеделие и развиване на селските региони към Екологичен потенциал с болшинство (33 – за, 2 срещу и 3 въздържали се).

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР