Европейският парламент прие реформи в областта на авторското право, подкрепяни

...
Европейският парламент прие реформи в областта на авторското право, подкрепяни
Коментари Харесай

Европарламентът засили мерките за защита на авторското право

Европейският парламент одобри промени в региона на авторското право, подкрепяни от осведомителни източници и от представители на музикалния бизнес, като нанесе удар на софтуерните колоси, които лобираха гневно против ограниченията.

Въпреки интензивния спор в Народното събрание, съвещанието на евродепутатите в Страсбург приключи с приемането на проектозакона с 348 гласа “за ”, 274 “против ” и 36 “въздържали се ”.

Европейските законодатели бяха мощно разграничени по въпроса за авторските права, като и двете страни бяха подложени на въздействието на лобистки кръгове от страна на софтуерни компании, медийни компании, създатели и бранители на свободата на словото в интернет.

Кампанията за тази смяна започва през 2016 година и се считаше за незабавно нужна, защото законодателството в региона на авторското право не е променяно от 2001 година, т. е. преди раждането на Facebook и ЮТюб.

Реформата беше горещо подкрепена от медийни компании и актьори, които желаят да получат по-добра възвръщаемост от уеб платформи като ЮТюб или Facebook, позволяващи на потребителите им да популяризират наличието им свободно.

На измененията мощно се опълчиха същите интернет колоси, които като притежателя на ЮТюб – Google, вършат големи облаги от рекламите, генерирани от наличието. Противници на измененията бяха и последователите на свободния интернет, които се притесняват, че те ще доведат до невиждани ограничавания на свободата на словото в мрежата.

Последните дни преди гласуването бяха белязани от шествия и медийни каскади. Десетки хиляди хора стачкуваха в Германия под мотото “Спасете интернет ”.

Подобни митинги имаше в Австрия, Полша и Португалия. Обратно, огромните полски вестници в понеделник излязоха с празни първи страници, апелирайки към членовете на Европейския парламент да одобряват промяната.

Германия беше в центъра на антиреформисткото придвижване, водено от Джулия Реда, 32-годишна депутатка от Пиратската партия, която оглави акция против две от наредбите на закона, които се трансфораха в най-горещите точки в дебата.

Реда съобщи, че гласуването е “тъмен ден за свободата на интернет ” и изрази страдание, че членовете на Европейския парламент са отказали да трансформират някои от текстовете преди окончателното гласоподаване.

Основното терзание на Реда беше член 13, който има за цел да усили силата на договаряне сред притежателите на авторски права с платформи като ЮТюб и Facebook.

Според промяната европейското законодателство за първи път ще задължи платформите, които са юридически виновни за използването на авторското право, да ревизират всичко, което техните консуматори разгласяват, с цел да предотвратят нарушавания.

Големите медийни издатели, в това число Агенция Франс Прес, упорстваха за промяната, виждайки в нея належащо средство за отбрана на качествената публицистика.

Реформата беше твърдо подкрепена от Франция и няколко други държави-членки.

“Защитата на авторското право не е цензура, а независимост на творчеството и разнообразието от информация. Без авторски права няма да има Европа на нововъведенията и културата ”, съобщи в Туитър кабинетът на френския президент. /БГНЕС и АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР