Европейският парламент прие промяна в законодателството, според което дистанционно работещите

...
Европейският парламент прие промяна в законодателството, според което дистанционно работещите
Коментари Харесай

Германски съд: От леглото до бюрото у дома е пътуване до работа

Европейският парламент одобри смяна в законодателството, съгласно което отдалечено работещите чиновници имат повече права

Разходката от леглото до бюрото към този момент може да се смята за пътешестване до работното място, съгласно скорошно решение на немския съд. Институцията постановява, че всеки чиновник би трябвало да бъде затрупан от застраховката на своята компания, в случай че претърпи случай напът към домашния си офис, съобщи.

Ето и съответната обстановка – мъж става сутринта от леглото си и потегля към работното си бюро, с цел да стартира работа от у дома. Слизайки по вита стълба, той пада и си чупи прешлен на гърба. Застрахователят на компанията обаче не приема случая като трудов и не желае да покрие претенциите за акцидент на работното място.

Служителят обаче не се отхвърля и откакто получава отвод, завежда дело. Районният съд в началото преценя, че случаят не се е случил напът или по време на работа. Затова и решението е в интерес на застрахователната компания. 

На втора инстанция обаче по-висшият Федерален обществен съд на Германия, прочут като Bundessozialgericht, отсъжда в интерес на служителя и задължава компанията да одобри случая като трудова акцидент, която се е случила напът за работното място. Институцията преглежда обстановката като „ първо утринно пътешестване от леглото до домашния офис, което е работен маршрут “.

Повече права за отдалечените чиновници

Федералният съд изяснява, че в случай че „ случаят се случи в семейството на обезпеченото лице или на друго място, застрахователното покритие би трябвало да се даде в същата степен, както когато случаят се случи в пространствата на компанията “. В протокола се споделя още, че законът би трябвало да се ползва за позиции на отдалечена форма на работа, които съставляват място за извършване на служебните отговорности, наложително утвърдено от работодателя.

Още в 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР