Европейският парламент прие днес строги правила, които ще принудят бизнесите

...
Европейският парламент прие днес строги правила, които ще принудят бизнесите
Коментари Харесай

Нови правила срещу разликата в заплащането на мъжете и жените в ЕС

Европейският парламент одобри през днешния ден строги правила, които ще принудят бизнесите в Европейски Съюз да бъдат транспарантни във връзка с заплатите, с цел да се подсигурява равностойно възнаграждение на дамите и мъжете, и ще вкарат евентуални санкции за дискриминация в заплащането.

Според формалните данни за 2020 година, дамите получават приблизително с близо 13% по-малко на час от мъжете за една и съща работа в 27-те страни от Европейския съюз.

Враца на второ място по заплати: Жителите на града са сюрпризирани от класацията

Съгласно новите правила служащите могат да изискат да узнаят самостоятелните и междинните равнища на възнаграждение, разрушени по пол, на тяхното работно място, съобщи Агенция Франс Прес.

" Тайната на заплащането ще бъде неразрешена ", се споделя в изказване на Народното събрание.
Други правила плануват, че в случай че обещано сдружение има най-малко 100 чиновници, то би трябвало постоянно да разгласява информация за разликата в заплащането на дамите и мъжете. Освен това сдруженията би трябвало да договарят с представители на личния състав, в случай че има разлика от 5%. Лицата, които нарушават някое от разпоредбите, подлежат на наказания, в това число санкции. Служителите, които считат, че са жертва на дискриминация, могат да изискат обезщетение.

" Еднаквата работа заслужава еднообразно възнаграждение. А за равно възнаграждение е нужна бистрота ", съобщи Урсула фон дер Лайен, началник на Европейската комисия, в сряда преди гласуването в Народното събрание. " Жените би трябвало да знаят дали техните работодатели се отнасят заслужено към тях. А когато това не е по този начин, те би трябвало да имат опция да се борят и да получат това, което заслужават ", добави тя.
Разликата в заплащането на дамите и мъжете е друга в целия блок. Разликата е единствено 0,7% в Люксембург, само че доближава 15,8% във Франция и 18,3% в Германия, до момента в който в Латвия тя е 22,3%.

Комисията, изпълнителното звено на Европейски Съюз, предложи разпоредбите за първи път през март 2021 година Преди да бъдат признати, те би трябвало да бъдат публично подписани от Европейския съвет, който съставлява държавите-членки. След това страните от Европейски Съюз ще би трябвало да стартират да вкарват разпоредбите в националните си законодателства в период от три години след публикуването им в формалния вестник на блока.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР