Европейският парламент предлага съгласуване на международно споразумение, подобно на това

...
Европейският парламент предлага съгласуване на международно споразумение, подобно на това
Коментари Харесай

ЕП иска 20 млрд. евро годишно за биоразнообразие 

Европейският парламент предлага координиране на интернационално съглашение, сходно на това за климата, и специфичен закон за биоразнообразието в Европейски Съюз за възобновяване, резистентност и отбрана на екосистемите до 2050 година

Евродепутатите приеха на 8 юни резолюция за „ Стратегия на Европейски Съюз за биологичното многообразие за 2030 година: да осигурим полагащото се място на природата в нашия живот “ с 515 гласа „ за “, 90 гласа „ срещу “ и 86 „ въздържал се “. В нея се преглежда въпросът за рецесията с биологичното многообразие, пред която през днешния ден са изправени Европа и светът.

Състоянието на околната среда се утежнява с невиждани темпове

Тъжната констатация е, че Европейски Съюз не реализира задачите за 2020 година в региона на биологичното многообразие. Затова новата тактика би трябвало да откри работещи решения за главните източници на неподходящи промени в природата: смяната в потреблението на земята и морето; директната употреба на организмите; изменението на климата; замърсяването; инвазивните непознати типове. Парламентът упорства Европа да заделя 20 милиарда евро годишно за ограничения в поддръжка на биологичното многообразие.

Състоянието на околната среда в световен мащаб се утежнява с невиждани до момента темпове – застрашени от изгубване са един милион от общо осем милиона типа.

Евродепутатите също по този начин желаят участниците в конференцията на ООН през октомври 2021 година да реализират договореност за биологичното многообразие, сходна на Парижкото съглашение в региона на климата. Очаква се на конференцията да бъдат избрани световните цели в региона на биоразнообразието до 2030 година и по-късно.

Защитените зони в Европейски Съюз би трябвало да обгръщат 30% от неговата територия

Въпреки че Европейски Съюз разполага с най-голямата мрежа от предпазени зони, евродепутатите считат, че е нужен План на Европейски Съюз за възобновяване на природата. Те още веднъж насочат своя призив най-малко 30% от сушата и морските територии да бъдат оповестени за предпазени зони до 2030 година, като най-малко една трета от тях, в това число девствените и вековните гори, да бъдат още по-строго предпазени. При определянето на националните цели би трябвало да се вземат под внимание общата повърхност и делът на естествените зони.

Евродепутатите декларират, че до 2030 година не би трябвало да има утежняване на трендовете в опазването и на „ удобно положение на опазване “ за всички защитени видове и местообитания. Освен това най-малко 30 % от типовете и местообитанията, които понастоящем нямат удобен природозащитен статут, би трябвало да го реализиран или да покажат мощна позитивна наклонност в тази посока. Според евродепутатите Европейски Съюз би трябвало да бъде отпред на напъните за преустановяване на търговията със застрашени типове или елементи от тях.

Институцията подкрепя и основаването на европейска платформа за екологизиране на градовете. Застъпва се и концепцията за наложителни цели по отношение на биологичното многообразие в градовете – да вземем за пример наложителен най-малък дял на озеленените покриви, както и за възбрана на потреблението на химически пестициди.

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР