Европейският парламент посвети наградата Сахаров за 2022 г. на народа

...
Европейският парламент посвети наградата Сахаров за 2022 г. на народа
Коментари Харесай

Героите на съпротивата в Украйна получиха наградата Сахаров на ЕП

Европейският парламент посвети премията " Сахаров " за 2022 година на народа на Украйна за съпротивата му против съветската военна инвазия.

Отличието е основано още през 1988 година в символ на респект към хората и организациите, които пазят човешките права и фундаментални свободи.

В Екологичен потенциал бяха поканени няколко от най-известните украински медици, адвокати, политици, доброволци и участници в съпротивата, с цел да получат премията.

Сред тях са юристката Олександра Матвийчук, чийто Център за цивилен свободи беше отличен и с Нобеловата премия за мир през 2022 година

Двама от присъстващите - Юлия Пайевска и Иван Фьодоров - бяха държани в съветски плен след началото на войната. Пайевска работи като доброволка в незабавната помощ на тежко изумения украински град Мариупол и беше арестувана от руснаците в продължение на месеци, подлагана на побои и мъчения. Тя беше пусната на независимост през юни при замяна на пленници.

Иван Фьодоров е кметът на окупирания град Мелитопол, който също беше похитен от съветската войска, преди да бъде контрактувано освобождението му.

В Екологичен потенциал пристигнаха и Олександър Чекрихин и Станислав Куликивски от държавните служби за незабавна помощ, както и Ярослав Божко от придвижването за гражданска опозиция в окупираните територии " Жълта лента ".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се включи с видеоконферентна връзка, като прикани за незабавни дейности за преустановяване на войната и недопускане на повторна експанзия.

" Това ще е най-ефективната отбрана на свободата, човешките права, върховенството на закона и други общи полезности, които са въплътени в тази премия на Екологичен потенциал ", сподели Зеленски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР