Европейският парламент отстрани заместник-председателя си Ришард Чарнецки като заместник-председател след

...
Европейският парламент отстрани заместник-председателя си Ришард Чарнецки като заместник-председател след
Коментари Харесай

Европарламентът отстрани зам.-председател, нарекъл колега от Полша "сътрудник на нацисти"

Европейският парламент в профил заместник-председателя си Ришард Чарнецки като заместник-председател след засегнатост към сътрудник от Полша, заяви институцията.

Според известие на Европарламента Чарнецки (Европейски консерватори и реформисти) описал колежката си и сънародничка Роза Тун (Европейска национална партия) като szmalcownik ( " шмалцовник " ). Това е мощно афектиран полски термин за някого, който изнудва евреи или поляци, защитаващи евреите, по време на нацистката окупация, прецизира институцията.

При гласоподаване 447 евродепутати са подкрепили прекратяването на мандата му, а 196 са били срещу. Това е повече от изискваното за задачата болшинство от две трети. Сега Парламентът би трябвало да избере нов заместник-председател в сходство с член 17 и член 20 от правилника за активността на Европейския парламент.

Ришард Чарнецки ще остане член на Европейския парламент, само че няма да бъде заместник-председател или член на Бюрото - ръководител и заместник-председатели, орган, който дефинира разпоредбите за работа на Народното събрание. Той няма да съставлява Парламента от името на своя ръководител, нито ще управлява пленарните диспути, написа Европарламентът. В известието му се прецизира, че предлагането на Председателския съвет за отстраняването му " не е ориентирано към Полша или политическата група на Европейски реформатори и консерватори, която е поканена да предложи нов претендент за заместник-председател ".

Не за първи път

Чарнецки е член на ръководещата партия " Право и правдивост " от 2008 година През 90-те години е бил министър за евроинтеграцията и договарящ от името на Полша за влизане в съюза.

Последните години обаче той се прочу със противоречиви изявления, да вземем за пример когато изрази задоволството си, че либийската брегова защита е стреляла по избавително корабче, пробвало да стигне до мигранти в Средиземно море. " Най-накрая ", написа той в " Туитър " за случая.

Коментарът му за Роза Тун пристигна, откакто в изявление за немска медия тя упрекна управляващите, че трансформират Полша в " тирания ". Самият Чарнецки дефинира дейностите на Европарламента като " антиполски " и настоя пред полската държавна организация PAP, че е останал " правилен на възгледите си "

Заради противоречивия полски закон, наказващ избрани мнения за Холокоста, Варшава неотдавна си навлече рецензии от Съединените щати и Израел, а поради правосъдната промяна от последната година против нея има процедура от Европейската комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР