Европейският парламент отличава с наградата изключителни хора или организации, които

...
Европейският парламент отличава с наградата изключителни хора или организации, които
Коментари Харесай

Навални и афганистанските жени са номинирани за наградата на ЕП

Европейският парламент отличава с премията изключителни хора или организации, които пазят правата на индивида и главните свободи. Носител през 2020 година стана белоруската опозиция за напъните си да отбрани демокрацията в страната. Номинации могат да бъдат правени от политически групи в Парламента или от групи от най-малко 40 евродепутати. Предложенията бяха оповестени на взаимно съвещание на парламентарните комисии по външни работи и развиване и подкомисията по права на индивида на 27 септември. 

Един от номинираните е Алексей Навални. Той е предложен  от групите на ЕНП и „ Обнови Европа “ за смелостта му в битката за независимост, народна власт и човешки права. Алексей Навални е съветски опозиционен политик, деятел против корупцията и главен политически конкурент на съветския президент Владимир Путин. Известен е с блога си в LiveJournal и с профилите си в YouTube и Twitter, където има милиони почитатели. Той доби интернационална популярност с организирането на демонстрации, кандидатирането си на избори и апелите си за промени против корупцията в Русия, президента Путин и неговото държавно управление.

През август 2020 година по време на пътешестване в Сибир Навални бе токсичен и се възстановяваше в продължение на месеци в Берлин. След завръщането си в Москва през януари 2021 година бе задържан, а през февруари бе наказан на две години и половина отнемане от независимост. Като пандизчия той разгласи гладна стачка през април, траяла 23 дни, с цел да изрази митинг против неналичието на медицински грижи. През юни съветски съд забрани районните офиси на Навални и неговата Фондация за битка с корупцията.

Афганистанските дами са номинирани от групите на С&Д и Зелените/ЕСА за смелата им битка за тъждество и права на индивида. При предходното ръководство на талибаните дамите в страната бяха подложени на насилствени бракове и проби за непорочност, не можеха да пътуват с изключение на в компанията на мъже, страдаха от ниска просветеност и висока смъртност при раждания. След завръщането на талибаните на власт дамите още веднъж са изключени от присъединяване в държавното управление и техните благоприятни условия за обучение, права и свободи са сложени в заплаха.

Жените, посочени в номинацията, са:

Шахарзад Акбар - ръководител на Афганистанската самостоятелна комисия за правата на индивида

Мери Акрами - лидер на Мрежата на афганистанските дами

Зарифа Гафари - кмет на град Майдан Шар в централен Афганистан от 2018 година

Палваша Хасан - деятел и шеф на Афганистанския център за обучение на дамите

Фрешта Карим - създател на мобилна библиотека и покровител за обучение

Сахра Карими - първата жена ръководител на Афганистанската държавна кино компания

Метра Мехран - покровител за обучение и правата на дамите и съосновател на придвижването „ Женски вероятности “

Хория Мосадик - деятел за правата на дамите

Сима Самар - покровител за правата на индивида, някогашен министър по въпросите на дамите и някогашен ръководител на Афганистанската самостоятелна комисия за правата на индивида

Хабиба Сараби - член на преговорния екип на Ислямска република Афганистан

Аниса Шахид - политически публицист

Жанин Анес, номинирана от групата на ЕКР, е боливийски политик и знак на репресиите против дисиденти и на лишаването от обективен развой в Латинска Америка. Тя стана краткотраен президент на страната през ноември 2019 година след свалянето от власт на Ево Моралес по обвинявания за изборни измами. През ноември 2020 година след почтени избори се състоя спокойно предаване на властта. През март 2021 година обаче Жанин Анес бе задържана и хвърлена в пандиза по обвинявания за присъединяване в скрит план за държавен прелом против президента Моралес.

Султана Хая, номинирана от групата на Левицата, е деятел и бранител на правата на индивида от Западна Сахара. Тя се бори за самоопределяне на хората в Западна Сахара и против окупацията на територии от Мароко. От ноември 2020 година тя е в действителност по домакински арест, а от 2005 година е подложена на физически офанзиви, закани за ликвидиране, мъчения и полов тормоз. През последната година мароканските управляващи ускоряват гоненията против деятели от Западна Сахара. През юли 2021 година специфичният докладчик на Организация на обединените нации за бранителите на правата на индивида Мери Лоулър осъди остро репресиите против Султана Хая.

Global Witness е английска неправителствена организация, номинирана от Мари Тусан и още 42-ма евродепутати. От над 25 години организацията проверява и разгласява екологични нарушавания и нарушавания на правата на индивида при добива на петрол и природен газ, минното дело и дърводобива, като наблюдава парични потоци и въздействие в международната финансова и политическа система. В момента във фокуса на вниманието ѝ са въпросът за климатичната рецесия и офанзивите против бранители на околната среда по света. От 2011 година Global Witness и 22 партньорски организации събират и разгласяват информация на годишна база за убитите бранители на околната среда по света.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР