Европейският парламент открива редовната си пленарна сесия за този месец

...
Европейският парламент открива редовната си пленарна сесия за този месец
Коментари Харесай

Европарламентът дебатира за изкореняването на бедността

Европейският парламент открива постоянната си пленарна сесия за този месец в Страсбург. Пред евродепутатите се обрисува натоварена стратегия, която включва разисквания, гласувания, въпроси и отговори.

Днес законодателите ще имат диспути по отношение на изкореняването на бедността, зачитането на правилата на правовата страна в Малта 5 години след убийството на журналистката Дафне Галиция, разрастване на инфраструктура за различни горива на фона на актуалната енергийна рецесия.

Ключов за нашата страна е вторият ден от сесията – 18 октомври, когато в дневния ред е заложен избор по проекторезолюция за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Още на 7 октомври имаше спор по тематиката в Европарламента и болшинството депутати поддържаха предлагането на Европейска комисия на двете прилежащи страни допустимо най-скоро да бъде даден действителен късмет да станат членки на Шенгенската зона за свободно придвижване. Очаква се документът да бъде подсилен с огромно болшинство.

Също с изключителна значимост са натоварени точките за разискване и гласоподаване на общия бюджет на Европейски Съюз за финансовата 2023 година Финансовата рамка включва 183.95 милиарда евро отговорности и 165.74 милиарда евро заплащания. Евродепутатите би трябвало да гласоподават всички свои оферти към бюджета по раздели, след което работа на чешкото председателство е да контракти окончателната рамка със Съвета на Европейски Съюз.

На 19 октомври ще има спор по подготовката на идния Европейски съвет на 20 и 21 октомври, както и послание към депутатите на президента на Словакия Зузана Чапутова.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР