Европейският парламент отхвърли искането за сваляне на имунитета на евродепутата

...
Европейският парламент отхвърли искането за сваляне на имунитета на евродепутата
Коментари Харесай

Европейският парламент отказа да свали имунитета на Елена Йончева по искане на Цацаров

Европейският парламент отхвърли настояването за събаряне на имунитета на евродепутата Елена Йончева. Това заяви Българска телеграфна агенция във вторник.

Става дума за, което през 2019 Специализираната прокуратура повдига на Йончева за пране на пари, източени от банкрутиралата КТБ. През тази година тя е народен представител от Българска социалистическа партия и влиза в европарламента в квотата на партията.

Прокуратурата цели да потвърди, че сред 2010 и 2013 година Йончева е получила средства по контракт за документални филми с ТВ7, за които още тогава е знаела, че са източени от банкрутиралата КТБ. Йончева отхвърля да е била осведомена с произхода на средствата.

В утвърждения отчет на Екологичен потенциал се отбелязва, че тя е била изслушана от парламентарната правна комисия и че съгласно нея настояването за имунитета й цели да бъде затруднена работата й като политик и евродепутат.

Документът регистрира, че обвиняванията са били предявени от двама политически съперници на Йончева и през 2018 година - осем години след твърдените закононарушения, без да има безапелационно пояснение за такова забавяне.

Посочено е и мнението на Съюза на българските публицисти, че в тази ситуация става дума за посягане против свободата на изложение на политически противник. Отчитат се данните от публикувания в български медии запис от диалог, за който приложена експертиза открива съвпадане с гласа на някогашния министър председател Бойко Борисов, и в който се загатва името на Йончева.

Решението е взето с скрито гласоподаване в понеделник вечер, като резултатите са оповестени на идната заран. 418 евродепутати отхвърлят настояването, 264 го поддържат, а 11 са се въздържали.

Разследването стартира след сигнал от депутата от ГЕРБ Делян Добрев. През ноември 2018 година основният прокурор Сотир Цацаров инициира процедура по събаряне на имунитета на Йончева и още петима депутати, като по-късно наследникът му Иван Гешев не отдръпва настояването.

Сигналът от ГЕРБ е подаден в отговор на заканата на Йончева да продължи да се занимава с обществено появилите се изказвания, че министър председателят Бойко Борисов има връзка с купена къща в Барселона.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР