Европейският парламент отхвърли искането за сваляне на имунитета на Елена

...
Европейският парламент отхвърли искането за сваляне на имунитета на Елена
Коментари Харесай

ЕП отказа да свали имунитета на евродепутата Елена Йончева

Европейският парламент отхвърли настояването за събаряне на имунитета на Елена Йончева.

Българската прокуратура изиска имунитета на евродепутатката през 2019 година. Йончева е разследвана за пране на пари от банкрутиралата КТБ.

Решението е взето късно в понеделник

след скрито гласоподаване, в което 418 евродепутати са отхвърлили настояването, 264 са го подкрепили, а 11 души са се въздържали. Резултатите бяха оповестени във вторник сутринта.

В утвърждения отчет на Екологичен потенциал се отбелязва, че

Йончева е била изслушана от парламентарната правна комисия и че съгласно нея настояването за имунитета й цели да бъде затруднена работата й като политик и евродепутат.

В документа се показва, че работата на Елена Йончева е обвързвана с активността на парламентарната комисия за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, в това число като част от делегацията, която посети нашата страна предходната есен по надзора на законността. Отчита се, че обвиняванията са били предявени от двама политически съперници на Йончева и през 2018 година - осем години след твърдените закононарушения, без да има безапелационно пояснение за такова забавяне.

Взима се поради мнението на Съюза на българските публицисти, че

в тази ситуация става дума за посягане против свободата на изложение на политически противник. Отчитат се данните от публикувания в български медии запис от диалог, за който приложена експертиза открива съвпадане с гласа на някогашния министър председател Бойко Борисов, и в който се загатва името на Йончева.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР