Европейският парламент осъди спада в свободата на медиите в Мароко

...
Европейският парламент осъди спада в свободата на медиите в Мароко
Коментари Харесай

Европарламентът критикува Мароко заради отслабващата свобода на словото

Европейският парламент осъди спада в свободата на медиите в Мароко и изрази „ угриженост “ от обвиняванията в корупция против Рабат. Корупционният скандал с членове на Европейския парламент, който избухна предишния месец, провокира потрес измежду кръговете на Европейски Съюз в Брюксел, като евродепутатите бяха упрекнати във взимане на подкупи от Мароко и Катар. И двете страни изрично отхвърлят обвиняванията.

В признатия необвързващ текст евродепутатите приканиха Мароко да " почита свободата на изложение и свободата на медиите " и да " подсигурява на лишените от независимост публицисти... обективен правосъден развой ".

Два от най-известните случаи в Мароко са тези на Омар Ради и Сулейман Райсуни – двамата са наказани след обжалване предходната година по обвинявания в полово принуждение. Бащата на Ради сподели пред Агенция Франс Прес, че присъдите " удостоверяват, че става дума за офанзиви против публицисти, чиято цел е те да млъкнат ". Дрис Ради, който е и член на комитет за поддръжка на арестуваните, повтори " апела да освободим публицисти и публични деятели и да им подсигуряваме правото на обективен развой, от което са били лишени ".

Евродепутатите обявиха, че правото на Ради на подобаваща отбрана не е било спазено. Те споделиха, че процесът е бил " неправдив и преднамерен " и приканиха за " преустановяване на издевателството над публицисти в страната ".

" Години на бездейност "

„ Упълномощен източник “ от външното министерство в Рабат, представен от медия, близка до държавното управление, сподели, че резолюцията на Европарламента няма да има „ никакво влияние върху Мароко... което няма да бъде уплашено. „ Тази резолюция се вписва в експанзиите и издевателството, понасяни от кралството от тези, които са обезпокоени от развиването, просперитета и мощната роля на Мароко в района “, добави източникът.

Първият посланик на Европейския съюз Жозеп Борел по-рано този месец посети Мароко, където външният министър Насър Бурита съобщи, че страната е изправена пред „ повтарящи се медийни офанзиви “ и даде обещание да „ отбрани партньорството “ с Европейски Съюз.

Организацията „ Репортери без граници ” (RSF) приветстваха гласуването на Европарламента като спиране на „ 25-годишна бездейност “. „ Европейският парламент постави завършек на досадната наклонност да освобождава Мароко от всевъзможни мнения за неговите офанзиви против свободата на печата и човешките права “, се споделя в изказване. Мароко е на 135-то място от 180 страни в Световния показател за независимост на печата. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Брюксел / Белгия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР