Европейският парламент определи Андрей Новаков за основен докладчик по процедурата

...
Европейският парламент определи Андрей Новаков за основен докладчик по процедурата
Коментари Харесай

Андрей Новаков става автор и вносител на отчета на Европарламента за 2022 г.

Европейският парламент дефинира Андрей Новаков за главен докладчик по процедурата за освобождение от бюджетна отговорност за 2022 година. Това е един от главните отчети в работата на институцията, който проучва всички разноски в бюджета на Европарламента и прави оценка на целесъобразността на заплащанията, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

За първи път до момента подобен отчет е поверен на българин. Специалистите дефинират предходната 2022-ра година като изключително комплицирана за финансов доклад и разбор поради нуждата от незабавни и непредвидени заплащания, свързани с оздравителни ограничения след рецесията с COVID-19, войната в Укракйна и разноските на институциите, осъществени в обстановка на форсмажор. В допълнение към това в същата година Европейският парламент бе обект на офанзиви заради повдигнати обвинявания за корупция към негови членове от разнообразни делегации.

Андрей Новаков започва срещи и диалози с представители на всички генерални дирекции в Европейския парламент, започвайки с ръководителя Роберта Мецола. Двамата се сплотиха, че прозрачността е главен фактор и гаранция за превъзмогване на финансови нередности, опит за измами и риск от корупция. Това е и повода Роберта Мецола да инициира правенето на нови правила за бистрота и обявление на финансовите ползи на евродепутатите, които влязоха в действие при започване на месеца.

Представянето на първа чернова на отчета е планувано за работно съвещание на Комисията по бюджетен надзор (CONT) в края на месец януари, a депутатите от Европарламента ще гласоподават резолюция по отчета на своята пленарна сесия през месец април 2024 година

Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори следващ мандат. През последните пет години той е част от преговорния екип на Европарламентa за годишните бюджети на Европейския съюз. Той е координатор на ЕНП в Комисията по районно развиване и взе участие в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по превоз и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен надзор (CONT).

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР