Европейският парламент окончателно гласува Законодателния акт за цифровите услуги (DSA)

...
Европейският парламент окончателно гласува Законодателния акт за цифровите услуги (DSA)
Коментари Харесай

ЕП прие нови правила в областта на цифровите технологии

Европейският парламент дефинитивно гласоподава Законодателния акт за цифровите услуги (DSA) и Законодателния акт за цифровите пазари (DMA) след постигнатото съглашение сред Парламента и Съвета, надлежно на 23 април и 24 март, оповестяват от Екологичен потенциал.

Двата законопроекта са ориентирани към превъзмогване на обществените и икономическите последствия от развиването на високите технологии. В тях се дефинират ясни стандарти за метода, по който софтуерните сдружения действат и дават услуги в Европейски Съюз - в сходство с главните права и полезности на Европейски Съюз.

Новият устав на Европейски Съюз в региона на цифровите технологии дефинира невиждани стандарти по отношение на отговорността на онлайн сдруженията в един отворен и конкурентен дигитален пазар.

Законодателният акт за цифровите услуги беше признат с 539 гласа " за ", 54 гласа " срещу " и 30 гласа " въздържал се " . Законодателният акт за цифровите пазари — с 588 гласа " за ", 11 гласа " срещу " и 31 гласа " въздържал се ".

Законодателния акт за цифровите услуги (DSA) дефинира ясно отговорностите на доставчиците на цифрови услуги.

Новите отговорности включват:

Нови ограничения за битка с противозаконното онлайн наличие и отговорности за платформите да реагират бързо, като в същото време се зачитат главните права, в това число свободата на изложение на мнение и отбраната на данните.

Засилване на проследимостта и инспекциите на търговците на пазарните платформи онлайн, с цел да се подсигурява сигурността на продуктите и услугите, в това число старания за осъществяване на инспекции на инцидентен принцип за повторна повява на противозаконното наличие.

По-голяма бистрота и отчетност на платформите, да вземем за пример посредством даване на ясна информация по отношение на модерирането на наличие или потреблението на логаритми за препоръчване на наличие (т.нар. системи за препоръчване - recommender systems); потребителите ще могат да оспорват решения за модериране на наличие.

Забрани на подвеждащи практики и избрани типове целеви реклами, като да вземем за пример рекламите, ориентирани към деца, и рекламите въз основа на чувствителни данни. Ще бъдат неразрешени и по този начин наречените " тъмни модели " (dark patterns) и подвеждащи практики, ориентирани към манипулиране на избора на потребителите.

За доста огромните онлайн платформи и търсачки (с 45 милиона или повече консуматори месечно), при които рисковете са най-високи, са планувани по-строги отговорности. Те включват отговорности за попречване на систематични опасности (като да вземем за пример разпространяване на нелегално наличие, засягане на съществени права, нарушавания на изборния развой, принуждение, учредено на пола или опасности за психологичното здраве). Много огромните платформи и търсачки подлежат и на самостоятелни одити. Те също по този начин ще би трябвало да дават на потребителите опцията да не получават рекомендации въз основа на профилиране. Много огромните платформи и търсачки също по този начин ще би трябвало да улеснят достъпа до своите данни и логаритми за управляващите и потвърдените откриватели.

За да се подсигурява, че новите правила на Законодателния акт за цифровите пазари (DMA) се ползват вярно и в сходство с динамичния дигитален бранш, Комисията може да прави изследвания на пазара. Ако пазачът на осведомителния вход не съблюдава разпоредбите, Комисията може да наложи санкции в размер до 10% от общия му оборот в международен мащаб през миналата финансова година или до 20% при положение на наново неспазване.

Източник: News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР