Европейският парламент одобри в на 5 октомври създаването на обща

...
Европейският парламент одобри в на 5 октомври създаването на обща
Коментари Харесай

Какво представлява Европейската прокуратура - въпроси и отговори

Европейският парламент утвърди в на 5 октомври основаването на обща Европейска прокуратура, която да проверява злоупотребите с европейски средства. За момента в прокуратурата ще вземат участие 20 страни членки, само че и други могат да се причислят преди тя да проработи публично от 2020г. След днешното единодушие на евродепутатите на 12 октомври може дефинитивно да бъде признат регламентът на прокуратурата по време на съвещание на Съвета по правораздаване.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели в речта си " За положението на Съюза ", че новата Европейска прокуратура може да бъде мощен инструмент за отбрана на жителите даже оттатък актуалната ѝ подготвеност за закононарушения против финансовите ползи на Европейски Съюз. На Европейската прокуратура може също по този начин да се разпореди да се занимава и с наказателното гонене на трансгранични закононарушения, свързани с тероризъм. Догодина Комисията ще дефинира идващите стъпки за бъдещо разширение на дилемите на новата Европейска прокуратура.

Ето главните въпроси и отговори, свързани с самодейността за тази нова институция:

Какво съставлява Европейската прокуратура?

Европейската прокуратура ще бъде самостоятелна и децентрализирана прокурорска работа на Европейския съюз с подготвеност да проверява и преследва по углавен ред закононарушенията срещу бюджета на Европейски Съюз, като да вземем за пример измами, корупция или трансгранични измами с Данък добавена стойност в размер на над 10 милиона евро, и да предава на съд причинителите на такива закононарушения.

Европейската прокуратура ще действа като обединен орган на територията на участващите страни членки и ще сплотява напъните на европейските и националните правоприлагащи органи в обединен, интегриран и сполучлив метод.

Защо ни е нужна Европейска прокуратура?

Понастоящем финансовите ползи на Европейски Съюз не са задоволително добре предпазени, а трансграничните измами с Данък добавена стойност съставляват основна загуба на доходи за националните бюджети.

На първо място, съществуващите органи на Европейски Съюз — Европейската работа за битка с измамите (OLAF), Европейската организация за съдействие в региона на наказателното правораздаване (Евроюст) и Европейската полицейска работа (Европол) — не могат да правят наказателни следствия, нито да преследват по углавен ред случаите на машинация. OLAF може единствено да предава резултатите от административните си следствия на способените национални органи, които по-късно вземат решение независимо дали да образуват наказателно произвеждане въз основа на констатациите на OLAF.

На второ място, има огромни разлики в националните старания в региона на правоприлагането от страна на обособените страни членки, като последните не постоянно подхващат нужните дейности за справяне с закононарушенията срещу бюджета на Европейски Съюз. Понастоящем едвам в към 50 % от случаите на правосъдни рекомендации, предадени от OLAF на националните прокурорски органи, се стига до предявяването на обвиняване. Процентът предявени обвинявания варира доста сред обособените страни членки.

На трето място, с изключение на дребния брой наказателни преследвания, процентът на събраните суми от осъществените измами също е невисок. Извършителите на измами, ориентирани срещу бюджета на Европейски Съюз, или тези, организиращи комплицирани измами с Данък добавена стойност, които всяка година костват най-малко 50 милиарда евро загуба на доходи за националните бюджети, знаят, че има огромна възможност да запазят облагите от закононарушенията си, като залагат на неналичието на съгласувани старания в региона на правоприлагането в Европейски Съюз.

Какви ще бъдат главните характерности на Европейската прокуратура?

Европейската прокуратура ще бъде самостоятелен и високоспециализиран орган. Прокурорите от Европейската прокуратура ще правят своите следствия във всички участващи страни членки, като работят координирано, бързо обменят информация и поставят взаимни старания, с цел да обезпечат съгласуване на следствията, бързо заледяване или изземване на активите и при нужда изискват задържането на обвинените причинители на закононарушения, като всичко това става в границите на обща европейска тактика за следствие и наказателно гонене.

Европейската прокуратура ще се опре на потенциала на страните членки и ще сплоти експертен опит в области като разбор на престъпността, налози, счетоводство или ИТ, като подсигурява безпроблемна връзка без езикови бариери. Разследващите чиновници от Европейската прокуратура ще работят посредством улеснени процедури като обединен орган, като се освободят от рестриктивните мерки на по-времеемкото и комплицирано ad hoc съдействие сред другите национални органи по съответни случаи.

Освен това Европейската прокуратура ще вижда нещата в цялостна вероятност и по този метод по-лесно ще открива и следи измамите и другите закононарушения.

Каква е структурата на Европейската прокуратура?

Европейската прокуратура ще бъде структурирана на две нива — на централно ниво и на национално ниво. Централното ниво ще се състои от европейския основен прокурор, 20 европейски прокурори (по един от всяка участваща страна членка), двама от които ще бъдат с функционалностите на заместници на европейския основен прокурор, административен шеф и профилиран механически и проверяващ личен състав. Децентрализираното ниво ще се състои от европейските делегирани прокурори, които ще бъдат открити в участващите страни членки. Службата на централно ниво ще упражнява контрол върху следствията и повдигането и поддържането на обвиняването на национално ниво.

Как ще работят европейските делегирани прокурори?

Европейските делегирани прокурори ще бъдат част от Европейската прокуратура. По принцип европейските делегирани прокурори ще организират следствията и преследването по углавен ред в своята страна членка, като работят в тясно съдействие с националните правоприлагащи органи и ползват националното законодателство. Действията им ще се координират от централна работа, ръководена от европейския основен прокурор, който ще обезпечава съгласуваността и ефикасността сред участващите страни членки.
Благодарение на тази децентрализирана конструкция Европейската прокуратура ще може да употребява непосредствено познанията на национално ниво, като задълбоченото познаване на националните правосъдни системи и на локалния език, интеграцията в локалните структури за наказателно гонене и практиката на локалните съдилища при разглеждане на делата и така нататък

Европейските делегирани прокурори могат да продължат да извършват функционалностите си на национални прокурори (т.е. ще имат двойна функция). Когато обаче работят в границите на мандата на Европейската прокуратура, делегираните прокурорите ще бъдат изцяло самостоятелни от своите национални прокурорски органи.

Кое е правното съображение за основаване на Европейската прокуратура?

В Договора от Лисабон се слага необикновен акцент върху битката с тежките финансови и стопански закононарушения с трансгранично измерение. Правното съображение и разпоредбите за основаването на Европейската прокуратура са планувани в член 86 от Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС), който гласи:

" В битката с закононарушенията, засягащи финансовите ползи на Съюза, Съветът, посредством регламенти, в сходство със специфична законодателна процедура, може да учреди Европейска прокуратура на основата на Евроюст. "

В член 86 от Договор за функционирането на Европейския съюз също по този начин се планува опцията за основаване на Европейската прокуратура посредством засилено съдействие, в случай че група от минимум 9 страни — членки на Европейския съюз, желае това.

Европейската прокуратура ще бъде способена за закононарушенията, засягащи бюджета на Съюза, както са избрани в Директивата по отношение на битката с измамите, засягащи финансовите ползи на Съюза, по наказателноправен ред (Директивата за отбрана на финансовите интереси), която ще бъде призната скоро.

Какво съставлява засиленото съдействие и има ли смисъл от основаване на Европейската прокуратура по този метод?

Засиленото съдействие е процедура, при която минимум девет страни членки вземат решение да работят дружно и да открият по-тясно съдействие в избрана област. Тази процедура към този момент беше приложена в региона на бракоразводното право, патентите и режимите на имуществени връзки.

Чрез основаването на Европейската прокуратура 20 страни членки желаят да обединят напъните си и да подобрят отбраната на финансовите ползи на Съюза.

Европейската прокуратура ще бъде основен фактор в битката с закононарушенията срещу бюджета на Европейски Съюз. Създаването ѝ ще съставлява голяма крачка напред за отбраната на финансовите ползи на Европейски Съюз.

Неучастващите страни членки постоянно ще могат да се причислят към Европейската прокуратура на по-късен стадий.

Кои страни членки ще вземат участие в Европейската прокуратура?

На 8 юни 2017 година 20 страни — членки на Европейския съюз, реализираха единодушие по общ метод за основаване на Европейската прокуратура посредством засилено съдействие. Въпросните страни членки са: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чешката република, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словакия, Испания и Словения.

На този стадий не всички страни членки желаят да вземат участие в Европейската прокуратура, само че тези неучастващи страни членки могат да се причислят когато и да е след приемането на Регламента.

Защо битката с измамите да не бъде водена директно от страните членки?

Понастоящем единствено националните органи могат да правят наказателни следствия и да преследват по углавен ред измамите срещу финансовите ползи на Съюза. Техните пълномощия обаче не надвишават националните граници. Престъпленията срещу бюджета на Европейски Съюз постоянно са комплицирани. Те включват няколко причинители, комплицирани и детайлно създадени схеми за машинация, разнообразни страни и разнообразни национални юрисдикции. Освен това за сполучливото следствие на измамите е належащо задълбочено схващане на съответната правна и административна уредба.

Ефективното съдействие сред страните членки е затруднено заради другите наказателноправни системи, неяснотите към компетентността, времеемките процедури за даване на правна помощ, езиковите проблеми, неналичието на запаси и различаващите се цели.

В резултат на посоченото, на национално равнище може да се счете, че измамите срещу бюджета на Европейски Съюз лишават прекалено много време и запаси, в резултат на което случаите на такива измами изобщо да не се преглеждат или да се изоставят щом зародят усложнения. В някои случаи националните органи може да решат да проверяват единствено " личната си " национална част от закононарушението, без да вземат поради евентуално доста по-широкомащабните последици от схемата за машинация.

Какво ще се промени със основаването на Европейската прокуратура?

Европейската прокуратура ще действа като обединен орган на територията на участващите страни членки и няма да е належащо да разчита на обичайните принадлежности на правото на Европейски Съюз за съдействие сред правосъдните органи на другите страни членки.

Тя ще сплоти експертните знания и опит и ще действа като обединен орган на територията на всички участващи страни членки. Тя ще може да прави бързи трансгранични дейности, без да е належащо да прибягва до времеемки процедури за правосъдно съдействие. Тя също по този начин ще разреши да се следва обща политика на наказателно гонене, като се постави завършек на настоящия фрагментиран метод.

Европейската прокуратура ще спомогне за превъзмогването на актуалните недостатъци и за оправянето с измамите със средства на Европейски Съюз в размер на над 10 000 евро, както и със комплицираните трансгранични случаи на измами, свързани с Данък добавена стойност, с вреди в размер на над 10 милиона евро.

Очаква се Европейската прокуратура да докара до по-успешно наказателно гонене и до по-успешно събиране на парите — предмет на машинация.

Как ще се подсигурява независимостта на Европейската прокуратура?

На първо място, Регламентът постановява, че личният състав на Европейската прокуратура работи в полза на Съюза като цяло и не търси, нито приема инструкции от която и да било външна инстанция. Тази наредба подсигурява, че институциите, органите, службите и организациите на Съюза и страните членки зачитат независимостта на Европейската прокуратура и не се стремят да ѝ оказват въздействие при осъществяване на нейните функционалности.

На второ място, Европейската прокуратура ще бъде структурно самостоятелна , тъй като няма да бъде интегрирана в друга институция или работа на Европейски Съюз.

На трето място, назначението на европейския основен прокурор ще стане в резултат на открита покана за показване на кандидатури и ще бъде осъществено от Европейския парламент и от Съвета. Комитет, формиран от някогашни членове на Съда на Европейски Съюз, членове на националните висши съдилища и националните прокуратури и/или адвокати с приета подготвеност, ще спомогне за правенето на лист с подбрани претенденти. Мандатът на европейския основен прокурор е стеснен до седем години и не може да бъде подновяван, което подсигурява, че той няма да се управлява от съображения за преназначаване. Европейският основен прокурор може да бъде освободен от служба единствено с решение на Съда на Европейски Съюз по искане на Европейския парламент, Съвета или Комисията.
На четвърто място, във връзка с европейските делегирани прокурори Регламентът подсигурява, че националните прокурори, назначени да работят за Европейската прокуратура, са изцяло самостоятелни от националните прокурорски органи.

С какви процесуални права разполагат обвинените лица?

Важно е да се засилят правните гаранции, които пазят физическите лица и предприятията, наранени от следствия или гонене по углавен ред в Европейския съюз. Регламентът включва постоянен и повсеместен набор от процесуални гаранции, които ще подсигуряват, че правата на обвинените и другите лица, участващи в следствия на Европейската прокуратура, ще бъдат предпазени както от съществуващото законодателство на Европейски Съюз, по този начин и от правата на отбраната в народен проект.

В Регламента се подсигурява, че обвиненото лице разполага с всички права, предоставени от законодателството на Европейски Съюз и Хартата на главните права на Европейския съюз. Тези права са изброени категорично и включват правото:Освен това, обвиненото лице разполага с правата на отбраната, предоставени от националното право, от което зависи производството.

Каква ще бъде ролята на Евроюст след основаването на Европейската прокуратура?

Евроюст оказва помощ на националните органи за следствие и гонене по углавен ред да си сътрудничат и да се координират в към 1 500 трансгранични случая годишно. Тя спомогна за построяването на взаимно доверие и за превъзмогването на компликациите, свързани с извънредно разнообразните правни системи и обичаи в Европейски Съюз. Евроюст обаче не е способена да прави наказателни следствия или да преследва по углавен ред случаите на машинация. През 2013 година Комисията предложи промяна на Евроюст за в допълнение възстановяване на цялостното ѝ действие и да разреши на колегиума и на националните членове да се съсредоточат върху оперативните си задания, т.е. да координират и предизвикват съдействието сред националните правосъдни органи в битката с трансграничната престъпност.

Реформираната Евроюст ще оказва поддръжка на Европейската прокуратура в битката с измамите срещу бюджета на Европейски Съюз. Тя ще я подкрепя, като обезпечава координацията на следствията на Европейската прокуратура с проверяващите органи на страните членки, които не вземат участие в основаването на Европейската прокуратура. Евроюст може да даде поддръжката и ресурсите на своя административен уред на Европейската прокуратура. Условията по тази договореност ще се уреждат в детайли в съглашение сред Европейската прокуратура и Евроюст.

Каква ще бъде ролята на OLAF след основаването на Европейската прокуратура?

OLAF ще резервира компетентността си за осъществяване на административни следствия на нередностите, в това число измамите, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз, и на тежките нарушавания, осъществени от чиновници на Европейски Съюз.

Тъй като не всички страни членки вземат участие в Европейската прокуратура, OLAF ще продължи да организира административните си следствия по отношение на неучастващите страни членки по същия метод, както го прави през днешния ден.

В участващите страни членки, в области, които са от компетентността на Европейската прокуратура, тя и OLAF ще би трябвало да открият и поддържат тясно съдействие, ориентирано към гарантиране на взаимното допълнение на съответните им пълномощия и отбягване на дублирането. В това отношение OLAF няма да образува административно следствие, паралелно с следствие, водено от Европейската прокуратура за същите обстоятелства. В такива случаи Европейската прокуратура може да изиска от OLAF да подкрепи или да добави дейностите на Европейската прокуратура.

Обратно, в случаите, когато Европейската прокуратура не организира следствие, OLAF ще резервира пълномощието си да стартира административно следствие по своя самодейност, в тясно съдействие с Европейската прокуратура, а Европейската прокуратура ще може да дава съответната информация на OLAF, с цел да може OLAF да обмисли подобаващите административни дейности.

Тясното съдействие сред Европейската прокуратура и OLAF, както и продължаването на активността на OLAF според нейните пълномощия, ще даде опция за доста възстановяване на отбраната на финансовите ползи на Съюза.

Европейската прокуратура ще стартира ли да задържа хора благодарение на лични полицейски сили?

Не. Само националните органи ще могат да задържат хора за осъществени от тях закононарушения, които са от компетентността на Европейската прокуратура. Европейските делегирани прокурори ще правят наказателни следствия и ще повдигат и поддържат обвиняване в участващите страни членки в тясно съдействие с националните полицейски служби и правоприлагащи органи. Европейската прокуратура ще може само да насочва искане към органите на правосъдната власт за задържане на обвинено лице, в случай че счита, че това е безусловно неотложно за провежданото от нея следствие, и в случай че същата цел не може да бъде реализирана с ограничения, които не са с толкоз огромна степен на насила. Такива претенции ще се преглеждат и утвърждават според националното законодателство от способените национални правосъдни органи.

Къде ще се намира седалището на Европейската прокуратура?

Седалището на Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург.

Кога ще стартира да действа Европейската прокуратура?

След приемането на общ метод, реализиран в Съвета на 8 юни 2017 година, сред 20 страни — членки на Европейския съюз, в този момент Европейският парламент би трябвало да даде единодушието си. След като това стане, Регламентът за основаване на Европейската прокуратура може да бъде признат и работата по основаване на Прокуратурата може да стартира. Предвижда се етапа на създаване да трае две-три години. Това значи, че Европейската прокуратура би могла да стартира да действа в интервала сред 2020 година и 2021 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР