Европейският парламент одобри с голямо мнозинство в сряда компромисен текст,

...
Европейският парламент одобри с голямо мнозинство в сряда компромисен текст,
Коментари Харесай

ЕП изключи розовото масло от продуктите с опасни съставки

Европейският парламент утвърди с огромно болшинство в сряда компромисен текст, който изключва етеричните масла от новата подредба за етикетите, приравняваща розовото и лавандуловото масло с химически артикули, които може да са рискови за здравето.

Това заяви българският евродепутат Атидже Алиева - Вели,  член на Комисията по земеделие и развиване на селските региони в Европарламента, написа " Сега ".

" Текстът гласи, че артикули от растителен генезис, които не са химически или генно модифицирани, няма да бъдат в обсега на новата подредба. В тези продукции попадат и етеричните масла ", изясни Алиева-Вели пред БНР.

Еврокомисията искаше да одобри правилник, съгласно който съставът на розовото масло се преглежда като смеси и всеки детайл да се изследва за влияние и да бъде обозначен на етикета, в случай че носи риск за здравето.

Българските производители на розово масло, както и българското държавно управление, остро възразиха на тази смяна и настояха пред Брюксел съставът на етеричното масло да се резервира като един цялостен съставен елемент.

" За страдание нашето гледище въобще етеричните масла да не се загатват в новото законодателство, не бе признато. Но на този стадий българските производители ще продължат да работят по този начин, както са работили ", посочи Алиева.

Екологичен потенциал е приел, че след шестата година от влизане в действие в деяние на новото законодателство, комисията би трябвало да направи оценка на метода на използване, както и на резултата от това законодателство, което също беше значимо за нашите производители, добави българският евродепутат.

Окончателните текстове ще бъдат признати след договаряния сред Съвета, Европейската комисия и Европарламента.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР