Европейският парламент одобри с 490 гласа създаването на програма Правосъдие“

...
Европейският парламент одобри с 490 гласа създаването на програма Правосъдие“
Коментари Харесай

Емил Радев: Нова европейска програма ще допринесе за по-ефективни правосъдни системи в ЕС

Европейският парламент утвърди с 490 гласа основаването на стратегия „ Правосъдие “ за интервала 2021-2027 година Докладчик от страна на групата на ЕНП бе българският евродепутат от ГЕРБ Емил Радев.

Той обясни, че програмата има за цел да подкрепя правосъдното съдействие по гражданскоправни и наказателноправни въпроси в Европейски Съюз, да предизвиква успеваемостта на националните правосъдни системи и да улеснява ефикасния достъп до правораздаване за всички жители. Тя, също така, ще обезпечава финансиране за действия за повишение на осведомеността и възстановяване на познанията по отношение на политиките и правото на Европейския съюз, както и за образования и продан на положителни практики сред правосъдните системи в другите държави-членки. Програмата ще разреши още създаването и поддръжката на принадлежности за електронно правораздаване, за възстановяване на успеваемостта на правосъдните системи и тяхното съдействие, в това число посредством трансгранична действеност на системи и приложения. Ще се подкрепят и действия за обезпечаване на ефикасен достъп до правораздаване за всички жители и даването на ефикасна правна отбрана. Не на последно място, стратегия „ Правосъдие “ ще спомогне развиването на потенциала на основни мрежи на европейско равнище за правосъдно съдействие.

Основни бенефициенти по програмата са магистрати и правосъдни чиновници, както и цивилен организации, работещи в областта на достъп до правораздаване.

След Европейските избори предстоят договаряния по финансовия пакет по стратегия „ Правосъдие “, като предстоящият бюджет за идващите седем години възлиза на към 300 милиона евро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР