Европейският парламент одобри резолюцията за България с 358 гласа “за,

...
Европейският парламент одобри резолюцията за България с 358 гласа “за,
Коментари Харесай

Протестиращите ликуват: Европарламентът одобри резолюцията за България


Европейският парламент утвърди резолюция та за България с 358 гласа “за ”, 277 – “против ” и 56 “въздържали се ”

Евродепутатите приканват за цялостно и абсолютно ценене на европейските полезности.

• Солидарност с настояванията за правдивост, бистрота и народна власт

• Евродепутатите осъждат полицейското принуждение над протестиращи и публицисти, обезпокоени са от противозаконните одити на частни предприятия

• Загриженост по отношение на процеса на конституционна промяна и проектите за промени на изборния закон преди изборите

Парламентът показва страдание по отношение на „ забележителното утежняване “ във връзка с зачитането на правилата на правовата страна, демокрацията и главните права.

В резолюция , призната с 358 гласа „ за “, 277 „ срещу “ и 56 „ въздържал се “, евродепутатите показват „ недвусмислената си поддръжка за българския народ в неговите законни претенции и желания за правдивост, бистрота, отчетност и народна власт “. Те осъждат насилствената и непропорционална интервенция на полицията, най-много изказванията за потребление на мощ против дами, деца и публицисти, както и „ противозаконните и несъразмерни одити “ на частни предприятия, изразили своята поддръжка за митингите.

Застрашени европейски полезности

В текста се отбелязва „ доста утежняване на зачитането на правилата на правовата страна, демокрацията и главните права, в това число независимостта на правосъдната власт, разделянето на управляващите, битката против корупцията и свободата на медиите “. Той се концентрира и върху продължаващите систематични проблеми в правосъдната система, по-специално неналичието на законодателна рамка за търсене на отговорност от Висшия правосъден съвет и основния прокурор.

Други опасения включват:

• конституционната промяна, която би трябвало да бъде в сходство с интернационалните стандарти,

• вероятни промени в изборното законодателство, покрай идните парламентарни избори,

• преждевременно приемане на законодателство,

• следствия на корупцията по високите етажи на властта без осезаеми резултати,

• положението на главните права, да вземем за пример във връзка с подбуждащи ненавист изявления, учредена на пол и полова ориентировка дискриминация, правата на ромите и на лицата, търсещи леговище.

Свобода на медиите и европейски фондове

Евродепутатите осъждат акциите за очерняне и осъждат насилието над публицисти. Те са надълбоко загрижени от утежняването на свободата на медиите, на прозрачността и от неналичието на многообразие в собствеността на медиите, както и от изказванията за разпределяне на европейски средства за другарски настроени към държавното управление медии. Те акцентират нуждата от по-строг надзор върху метода, по който се изразходват средствата на Европейски Съюз, и от незабавна реакция на опасенията, че парите на данъкоплатците се употребяват за обогатяване на близки до ръководещата партия лица.

„ Върховенството на закона значи разделяне на управляващите, само че изказванията за правосъдна корупция и политически правосъдни преследвания се усилват. Означава независимост на медиите, само че ние сме очевидци на възходящо въздействие на управляващите в публичните медии и използването на клиентелизъм, когато става въпрос за частни медии. Означава отстояване на гражданските права, само че сме очевидци на полицейска свирепост и угнетяване на правата на малцинствата “, съобщи Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания).

Евродепутатът Даниел Фройнд от Зелените, който посети България преди дебата тази седмица, написа след вота в “Туитър ”, на български: “Брюксел е зад теб, . Мнозинството в Европейския парламент одобри ясна резолюция , подкрепяща настояванията на протестиращите за правдивост и отговорност. ” 



Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР