Европейският парламент одобри нови правила за онлайн пазаруването. Те забраняват

...
Европейският парламент одобри нови правила за онлайн пазаруването. Те забраняват
Коментари Харесай

Пазаруваме повече онлайн от румънците

Европейският парламент утвърди нови правила за онлайн извършването на покупки. Те не разрешават дискриминирането по местонахождение и пренасочването на консуматори по страни, оповестиха от Областния информативен център-Варна.

От 3 декември става използван правилник, който приключва геоблокирането. Това е всяко ограничаване, налагано от онлайн магазини въз основа на националността, местоживеенето или територията, на която се намира даден консуматор.

Законодателният текст, одобрен от Парламента през февруари 2018 година, задължава търговците на дребно да дадат достъп на клиентите до предлаганите от тях артикули и услуги при идентични условия в целия Европейски съюз, без значение от кое място се свързва с тях евентуалният покупател.

Онлайн извършването на покупки става все по-популярно. Повече от половината европейски жители са закупили нещо по интернет през 2017г. (около 68%). Данните от изследване демонстрират, че съвсем няма разлика във възрастовите групи, които се възползват от онлайн търговията. Най-висок % са електронните купувачи сред 16 и 24 и 25 и 54 години (71% всяка). 56% от хората, които избират този тип извършване на покупки, са от 55 до 74 години, показаха от ОИЦ-Варна.

27% от сънародниците ни са купували или поръчвали артикули или услуги по интернет през последните 12-те месеца. В Обединеното кралство те са 86%, в Швеция- 84%, а в Румъния едвам 23%. Често обаче клиентите не получават поръчаната стока въпреки това в Европейски Съюз.

Анализът на Европейската комисия на хиляди уеб страници в Европейски Съюз демонстрира, че единствено в 37% от случаите консуматори от друга страна съумяват да осъществят покупката си сполучливо. В останалите те се сблъскват с някаква форма на ограничаване.

Именно затова Европейският парламент поставя завършек на налагането на трудности, с цел да може хората да се възползват от единния пазар както във физическите магазини, по този начин и онлайн.

Новите правила обгръщат необятен набор от артикули и услуги. Продукти, които включват авторски права, като електронни книги или филми да вземем за пример, за момента остават отвън обсега на регламента, прецизират от Областния информативен център-Варна.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР