Европейският парламент одобри нов , който задължава дружествата да гарантират,

...
Европейският парламент одобри нов , който задължава дружествата да гарантират,
Коментари Харесай

Европарламентът одобри закон, забраняващ вноса на стоки, свързани с обезлесяване

Европейският парламент утвърди нов, който задължава сдруженията да подсигуряват, че продаваните в Европейския съюз артикули не са довели до обезлесяване и деградация на горите, съобщи пресслужбата на институцията.

Текстът не постанова забрани на страни или артикули, само че сдруженията ще получават позволение да продават артикули в Европейски Съюз единствено в случай че доставчикът на съответния артикул е показал декларация за надлежна инспекция, потвърждаваща, че продуктът не идва от земя, която е била предмет на обезлесяване, и че производството му не е довело до деградация на гори, в това число на незаменими девствени гори, след 31 декември 2020 година

Дружествата ще би трябвало също да удостоверяват, че продуктите дават отговор на съответното законодателство на страната на произвеждане, в това число в региона на правата на индивида, както и че правата на засегнатото радикално население са спазени.

Обхванати артикули

Продуктите, обхванати от новото законодателство, са следните: наедрял рогат добитък, какао, кафе, палмово масло, соя и дървен материал, в това число такива, които съдържат, са били хранени или са били създадени със съответните артикули (например кожа, шоколад и мебели).

По време на договарянията евродепутатите съумяха да добавят листата с каучук, дървени въглища, печатни произведения и редица производни на палмовото масло.

Парламентът също по този начин обезпечи по-широко определение за деградация на горите, което включва преобразуването на първоначални гори или естествено възобновяващи се гори в горски насаждения или в други залесени земи.

Контрол, учреден на риска

Комисията ще класифицира страните или елементи от тях в рискови категории - с висок, общоприет или невисок риск, в период от 18 месеца от влизането в действие на сегашния правилник.

Продуктите от страни с невисок риск ще подлежат на опростена процедура за надлежна инспекция. Делът на инспекциите на оператори зависи от равнището на риска в страната: 9% за страните с висок риск, 3% за тези със общоприет риск и 1% за страните с невисок риск.

Компетентните органи на Европейски Съюз ще имат достъп до съответната информация, предоставена от сдруженията, като да вземем за пример координати за геолокация, и ще правят инспекции благодарение на принадлежности за сателитно следене и ДНК разбор, с цел да ревизират от кое място идват продуктите.

Досега рафтовете в нашите супермаркети прекомерно постоянно бяха цялостни с артикули, които носят следи от пепелта от изгорените тропически гори и необратимо разрушените екосистеми и които са унищожили поминъка на коренното население. Твърде постоянно потребителите даже не знаят за това.
Кристоф Ханзен, докладчик

Максималната санкция би трябвало да съставлява минимум 4% от общия годишен оборот в Европейски Съюз на оператора или търговеца извършител.

Новият закон беше признат с 552 гласа " за ", 44 гласа " срещу " и 43 гласа " въздържал се ".

Следва Съветът (държавите членки) също да утвърди публично текста, който по-късно ще бъде оповестен в Официален вестник на Европейски Съюз и ще влезе в действие 20 дни по-късно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР