Европейският парламент одобри днес резолюция, с която обявява за геноцид

...
Европейският парламент одобри днес резолюция, с която обявява за геноцид
Коментари Харесай

ЕП призна Гладомора в Украйна за геноцид


Европейският парламент утвърди през днешния ден резолюция, с която афишира за " геноцид " гладната гибел, известна като Гладомор, на милиони хора в Украйна през 30-те години на предишния век. Тя настава по времето на руския водач Сталин.

В текста се споделя, че законодателният орган на Европейски Съюз " признава Гладомора, изкуственият апетит в Украйна през 1932-1933 година, породен от целенасочена политика на руския режим, за геноцид против украинския народ ".

Стъпката идва дни откакто Украйна означи 90 години от Гладомора и в миг, когато съветските сили водят опустошителна война против страната.

Киев упорства интернационалната общественост да разгласи публично Гладомора за " геноцид ", защото Украйна се изправя против актуалната експанзия на Москва.

Гласуването в Европейския парламент евентуално ще провокира гнева на Русия, където формалните лица от ден на ден се стремят да оправдават облика на Сталин при ръководството на президента Владимир Путин.

Законодателите от Европейски Съюз приканиха " всички страни и интернационалните организации, които към момента не са признали Гладомора за геноцид, да го създадат ".

Те осъдиха също по този начин " манипулирането на историческата памет от страна на сегашния съветски режим за оцеляване на режима ".

Миналия месец немските депутати одобриха резолюция, с която оповестиха Гладомора за геноцид.

" Гладоморът " от 1932-33 година - на украински " гибел от апетит ", се преглежда от Киев като тенденциозен акт на геноцид от страна на режима на Сталин с желанието да унищожи селячеството.

Кампанията на Сталин за насилствена " колективизация " изземва зърно и други хранителни артикули и оставя милиони хора да гладуват.

Гладоморът от дълго време е главен противоречив миг в връзките сред Русия и Украйна.

Москва отхвърля обясненията на Киев, като слага събитията в по-широкия подтекст на глада, опустошил райони в Централна Азия и Русия.

Сегашният спор ускорява опасенията, че историята може да се повтори. Руските офанзиви против хранилища за зърно и блокадата на украинския експорт в Черно море провокираха обвинявания, че Москва употребява храната като оръжие за война.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР