Европейският парламент очаква Европейската комисия (ЕК) да представисилна директива, която

...
Европейският парламент очаква Европейската комисия (ЕК) да представисилна директива, която
Коментари Харесай

Елена Йончева: ЕК предлага директива за защита на жените от насилие


Европейският парламент чака Европейската комисия (ЕК) да представисилна инструкция, която да предотвратява насилието против дами и девойки, и да пази жертвите. В нея би трябвало да има ограничения, които плануват, с изключение на протекция, и обезщетение, както и правни стандарти за следствие на сходни закононарушения. Ще се предложи разпоредбите да влязат в законодателството на всички страни членки. Това сподели Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление за „ Хоризонт преди обед “ на БНР.

В четвъртък в Европейския парламент беше извършена необятна полемика във връзка Международния ден за елиминиране на насилието против дамите – 25 ноември. Тази дата се отбелязва по решение на Организация на обединените нации от 22 години. На днешния ден институциите в Европейски Съюз ще бъдат осветени в оранжево. В последната си тирада за Състоянието на съюза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание да бъде показана инструкция за отбрана на дамите от принуждение.

В България от години се приказва за законодателство в тази област, само че нищо не се прави, напомни Елена Йончева. Необходим е сериозен спор по тематиката. Да се променят 2-3 закона е повече от незадоволително. Всяка смяна и в Наказателния кодекс, и в Закона за битка с домашното принуждение ще е неефективна, в случай че не е подчинена на ясна тактика, включваща както въпроса с предварителната защита, по този начин и със отбраната. Всяка трета жена в Европейски Съюз е подложена на физически или полов тормоз. В същото време политиците се плъзгат по популистките упования и се нагаждат към съществуващите стандарти във връзка с дамите. Политиците би трябвало да водят публичното мнение без да се преценяват, че ще изгубят краткотрайно известност, разяснява тя.

Заради фиктивен проблем като „ джендър-идеологията “ и даже слагането му като изискване при договарянията за сформиране на държавно управление, в България се мълчи за същинската тематика с домашното принуждение. Немалка част от българските мъже считат, че дамите им са тяхна благосъстоятелност и като такава могат да се разпореждат с тях – да ги тормозят, пребиват, убиват. Насилието се отразява и на децата, които се отглеждат в такава среда. Отразява се в доста по-голяма степен в по-малките затворени общности, в дребните градове, където тази тематика е табу, считана за нещо срамно и неловко, сподели още Елена Йончева.

В отговор на въпрос за ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която влезе в несъгласие с европейските социалисти по тематиката за домашното принуждение, Елена Йончева напомни за среща на Корнелия Нинова с председателката на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия през януари 2020 година в Брюксел. След нея госпожа Гарсия разгласява изострен коментар, в който се заявяваше, че отбраната на правата и равенството на дамите не предстои на предоговаряне.

В Европа няма такова нещо като консервативна лява партия, разяснява Елена Йончева. Според нея поради сходни дейности, за последните пет години Българска социалистическа партия изгуби доверието на над 700 000 души. Левицата е тази, която пази слабите и онеправданите. Вместо да взима най-прогресивните хрумвания от европейската левица, Българска социалистическа партия се самоубива, сподели тя.

Само за последните две седмици обществото в България разбра по какъв начин две дами бяха невъзмутимо убити от мъжете до тях, несъгласни с техния избор на живот. Това не са елементарни битови закононарушения, а са в следствие от дълги години безмълвие на политици и общественици по тематиката за домашното принуждение, разяснява Елена Йончева.

Тя разясни, че насилието против дами в европейския и интернационален юридически свят се дефинира като gender-based violence. Това е термин, който отбелязва принуждение, което не е учредено на биологичния пол на лицето, а е предизвикано от обществената функционалност и публичните стандарти, налагани на дамите.

Според Елена Йончева, с изключение на наказания в законодателството, би трябвало да се трансформират стандартите в обществото посредством обучение и открити полемики. Трябва да се противопоставяме на насилието във всякаквите му форми, както и на езика на омразата, е безапелационна тя. Нито единвид домашно принуждение не е оневинен. Политици и общественици би трябвало да реагират доста остро на всеки сходен случай. Това не са елементарни битови закононарушения. Това е неуспех на обществото като общество - от възпитанието в фамилията през просветителната система до политическата класа, която нормално не разяснява сходни действия. Именно за това би трябвало да сме по-категорични по тематиката - не може да оставяме и сянка подозрение, че насилието против дами може да е целесъобразно. И тук не става въпрос за обичаи, а за политика и вдишване на отговорност, добави още Елена Йончева.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР