Европейският парламент обяви днес, че е започнал спешна процедура, по

...
Европейският парламент обяви днес, че е започнал спешна процедура, по
Коментари Харесай

ЕП започна спешна процедура по снемане на имунитета на двама евродепутати, замесени в Катаргейт

Европейският парламент разгласи през днешния ден, че е почнал незабавна процедура, по искане на белгийските правосъдни управляващи, за снемане на имунитета на двама европейски депутати в границите на следствието за корупция, замесващо Катар, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Двамата депутати са италианецът Андреа Коцолино и белгиецът Марк Тарабела, споделят осведомени източници. И двамата са част от парламентарната група на " Социалистите и демократите ". Депутатите са обект на следствието, принудило белгийските правосъдни власт да арестуват на 9 декември заместник-председателката на Екологичен потенциал, гръцката социалистическа евродепутатка Ева Кайли.

Партньорът на Кайли - италианецът Франческо Джорджи, който е и парламентарен помощник на Коцолино, също беше арестуван. Задържан беше и някогашният евродепутат, италианският социалист Пиер Антонио Панцери, както и Николо Фига-Таламанка, който е началник на неправителствена организация. Всички те бяха задържани поради принадлежност към незаконна организация, пране на пари, корупция, а абсурдът, в който се оказаха забъркани потресе Европейски Съюз и породи напрежение сред Европейски Съюз и Катар.

При задържането Кайли не можа да се възползва от парламентарния си имунитет, тъй като бе хваната на мястото на престъплението - в жилището й бяха открити чанти с пари. На 13 декември тя беше отстранена от пост на заместник-председател на Екологичен потенциал с съвсем единомислещ избор на евродепутатите.

В Белгия следствието докара до 20 претърсвания сред 9 и 12 декември, включително и в постройката на Екологичен потенциал. Жилището на Тарабела бе претърсено на 10 декември. Белгийските проверяващи откриха и конфискуваха общо 1,5 милиона евро в брой в жилищата на Панцери и на Кайли, както и в куфар, превозен от бащата на Кайли.

" В отговор на искане от белгийските правосъдни управляващи, задействах незабавна процедура за повдигане на имунитета на двама членове на Екологичен потенциал. Няма да има никаква безотговорност, безусловно никаква ", съобщи председателката на Екологичен потенциал Роберта Мецола. Тя акцентира, че Екологичен потенциал е на страната на закона и че ще направи всичко, с цел да се бори против корупцията.

Мецола ще осведоми публично евродепутатите за настояването за повдигане на имунитета на двамата им сътрудници по време на идната пленарна сесия на 16 януари в Страсбург. Парламентарната комисия по правосъдни въпроси би трябвало да прегледа настояването при закрити врата и да разгласи решение. Накрая ще има гласоподаване в пленарна зала. Целта е процедурата да завърши на 13 февруари.

Още на 13 декември Белгийската социалистическа партия суспендира участието на Тарабела. На 16 декември италианската Демократическа партия суспендира като превантивна мярка участието на Коцолино до привършване на следствието, касаещо абсурда " Катаргейт ".

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР