Европейският парламент обсъжда възможността за налагане на USB Type-C като

...
Европейският парламент обсъжда възможността за налагане на USB Type-C като
Коментари Харесай

ЕС ще се опита да наложи единен стандарт за зарядните на смартфони

Европейският парламент разисква опцията за налагане на USB Type-C като обединен интерфейс за смарт телефоните, които се продават в Европейски Съюз. Макар че съвсем всички устройства с Android от междинен и висок клас употребяват точно този порт, към момента има модели, които разчитат на по-стария micro USB. От друга страна Apple разчита на Lightning порт, само че съгласно слуховете компанията може да употребява USB Type-C в моделите си от 2021 година, предава Mobile Bulgaria.

И преди имаше опити за прекосяване към един стандарт (тогава micro USB), само че се разчиташе на доброволни начала. Законопроектът за осъвременената инструкция за радиооборудване беше признат от Европейския парламент, като следва да бъде утвърден и от Съвета. След това страните членки ще имат две години, с цел да го транспонират в националните си закони, а производителите ще имат още една година, с цел да го приложат.

Целта, несъмнено, е да се понижат електронните боклуци, които се генерират от потреблението на разнородни зарядни и аксесоари. Според Европейски Съюз предлагането ще докара до съкращаване на тези с боклуци с към 51 000 тона годишно. Наличието на обединен стандарт ще е от изгода и за семействата, а и за офис пространствата с доста консуматори, където няма да се постанова всеки да разполага с настрана зарядно.

Големият пострадал от тази смяна ще бъде Apple. През 2009 година компанията подписа меморандума за съгласие за прекосяване към micro USB, само че след това се възползва от малка врата, която разреши на производителите да продължат да употребяват своите зарядни, в случай че обезпечат адаптер. През 2014 Европейски Съюз одобри инструкция за радиооборудване, в която още веднъж стана дума за създаването на обединен стандарт.

Apple обаче настоя, че в тънките й устройства не може да се добави новата тогава технология USB-C и съобщи, че осигряването на стандарта ще й коства 2 милиарда $. МКомпанията към този момент употребява USB Type-C портове в моделите iPad от 2019, само че смарт телефоните й към момента са с Lightning интерфейс. Ако регулацията бъде призната устройствата на Apple в Европа ще би трябвало да получат различен метод за зареждане - компанията може да одобри USB-C или пък да отстрани всички портове и кабели и заложи на безжична технология.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР