Европейският парламент обсъди на заседание днес издаването на ковид сертификата,

...
Европейският парламент обсъди на заседание днес издаването на ковид сертификата,
Коментари Харесай

Витанов: На 21 юни би трябвало да приключи процедурата за ваксинационния сертификат

Европейският парламент разиска на съвещание през днешния ден издаването на коронавирус документа, който ще ни разреши да пътуваме. Евродепутатът Петър Витанов взе участие в днешното съвещание на Народното събрание.

" Би трябвало процедурата да завърши на 21 юни и тогава да имаме този документ, който ще улеснява придвиждането на жителите на Европейски Съюз в границите на Европейски Съюз. Той може да бъде цифров или на хартия, според от желанията на неговия преносител, разгласи в предаването " Още от деня ".

Той разгласи още, че задачата на този документ е да има едни и същи ограничения, освен на влизане в непозната страна, само че и при връщане в нашата лична.

" Сертификатът съдържа три съставния елемент - документ за имунизация за тези, които са имунизирани, с утвърдена от Европейската организация по медикаментите ваксина, само че също по този начин някои страна могат да одобряват и ваксини, които не са утвърдени от Европейската организация по медикаментите, има документ за възобновяване за тези, които са преболедували коронавирус, както и трети съставен елемент има за тези, които не попадат в едната от двете категории - негативен ПСР тест ", съобщи Петър Витанов.

Евродепутатът посочи, че такса за издаване на този документ няма да има.

" Ние изисквахме и ПСР теста да бъде безвъзмезден, както имунизациите. Преборихме се да бъде допустимо и за доказателство за превозване на коронавирус инфекцията да служи и теста за антитела. Целта е при този документ да си спестиме едни 700-800 лв. за едно четиричленно семейство за ПСР проби и карантината, когато прекосяваме границата. Настоявахме от групата на социалистите беше времетраенето на този документ да бъде лимитирано. Ние считаме, че даже и да има съществуване на пандемична конюнктура, повече от 12 месеца този документ не трябва да се употребява, в случай че след това има потребност комисията може да предложи нов правилник ", разяснява Витанов.

Витанов посочи още, че това не е документ за пътешестване, само че ще би трябвало да се съблюдават разпоредбите и законодателствата на страната, в която отиват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР