Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз се съгласиха г-жа

...
Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз се съгласиха г-жа
Коментари Харесай

ЕП и Съветът на ЕС одобриха Кьовеши за европейски главен прокурор

Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз се съгласиха госпожа Лаура Кодруца Кьовеши да бъде назначена като първия европейски основен прокурор.

Комисарят по въпросите на бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер и комисарят по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Йоурова направиха от името на Комисията следните изказвания:

" Европейската комисия работи интензивно, с цел да подсигурява, че всяко евро от бюджета на Европейски Съюз се разходва според разпоредбите и носи европейска добавена стойност. Това значи също по този начин да се води ефикасна битка с измамите, засягащи бюджета на Европейски Съюз. Досега Европейската работа за битка с измамите (OLAF) имаше основна роля в постигането на тази цел. Тя ще продължи своята активност като самостоятелна проверяваща работа, допринасяща за възобновяване на дължими средства, както и за използването на други ограничения за отбрана. Европейският прокурор ще подсигурява укрепването на дейностите на ниво Съюз и действителното изправяне пред съд на лицата, направили закононарушения във щета на бюджета на Съюза. Пожелавам на новоизбрания основен прокурор триумф в превъзмогването на провокациите, пред които е изправена. Както Европейската комисия, по този начин и OLAF ще ѝ оказват помощ интензивно в идните ѝ задания ", сподели комисар Йотингер.

" Постигнатото единодушие демонстрира недвусмислено, че Европейски Съюз гледа съществено на битката с финансовите закононарушения и на отбраната на парите на данъкоплатците. Европейската прокуратура съставлява единствена по рода си конструкция за отдаване на предпочитано внимание на битката с трансграничните закононарушения и за гарантиране, че нито едно закононарушение против бюджета на Европейски Съюз няма да остане ненаказано. Тя дава отговор на настояванията на европейските жители и дава на европейските прокурори нови амбициозни принадлежности за следствие и наказателно гонене на тези закононарушения на европейско ниво. Приветствам постигането на единодушие за назначението на госпожа Кьовеши като първия европейски основен прокурор. Уверена съм, че госпожа Кьовеши ще се оправи доста добре в ролята на началник на Европейската прокуратура. Постигнатото единодушие прави допустимо основаването на новата работа до края на 2020 година, както бе планувано. Комисията ще продължи да бъде корав покровител на груповите старания за битка с измамите и корупцията в Европейски Съюз ", сподели още комисар Йоурова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР