Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха временно споразумение по

...
Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха временно споразумение по
Коментари Харесай

ЕП и Съветът на ЕС постигнаха временно споразумение по бюджета на ЕС за 2023

Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз реализираха краткотрайно съглашение по бюджета на Европейски Съюз за идната година. Това стана малко преди приключването на крайния период в среднощ. По линия на оперативните стратегии на Европейски Съюз България ще може да получи финансиране в размер до 3,4 милиарда лв., съобщи единственият българин в договарянията сред Еврокомисията, Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент Андрей Новаков.

Преговарящите се договориха за 186,6 милиарда за поети отговорности и 168,7 милиарда за заплащания. Европарламентът получи общо 1,05 млрд евро за целите си над в началото препоръчаната от Европейската комисия сума. Средствата ще бъдат ориентирани за филантропичната помощ, програмата „ Еразъм + “, инфраструктурата и други, като задачата е да се решат проблемите, провокирани от войната в Украйна.

Депутатите съумяха да си отвоюват 200 милиона евро за програмата „ Европейски Съюз в поддръжка на здравето “, които бяха орязани от страните членки.

На 17 ноември съглашението ще бъде разисквано в Комисията по бюджета в Народното събрание. Следва гласоподаване на пленарната сесия в Страсбург другата седмица. Ако получи утвърждение, то ще влезе в действие с подписа на ръководителя на Европарламента.

Одобреното за България финансиране е планувано за към този момент стартирали вложения и планове по линия на Структурните и Кохезионния фонд, както и Общата селскостопанска политика. Според предварителните планове на Европейската комисия общо за транспортна и градска инфраструктура, поддръжка на бизнеса и нововъведенията, околна среда, претовареност и обучение България може да чака до 1.9 милиарда лева Средствата са от Европейски фонд за районно развиване, Кохезионния фонд, Европейския обществен фонд и Инициативата за младежка претовареност.

За развиване на селските региони и земеделието са планувани до 890 млн. лева, а за директни заплащания и пазарни ограничения в поддръжка на стопаните – до 1.5 милиарда лева До 268 млн. лева се плануват по механизма REACT-EU за възобновяване от коронавирус пандемията. Това ще е и последната година, в която страната ще може да се възползва от заплащания по инструмента.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР