Европейският парламент гласува сваляне на имунитета на гръцки крайнодесен евродепутат.

...
Европейският парламент гласува сваляне на имунитета на гръцки крайнодесен евродепутат.
Коментари Харесай

ЕП свали имунитета на гръцки евродепутат

Европейският парламент гласоподава събаряне на имунитета на гръцки крайнодесен евродепутат. Той е осъден в Гърция на 13 години затвор като водещ член на незаконна организация, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

Парламентът реши с 658 гласа " за ", 24 " срещу " и 10 " въздържали се " да снеме имунитета на Янис Лагос, давайки опция на белгийските управляващи да го екстрадират в Гърция. 

Лагос живее в белгийската столица, откогато гръцки съд през октомври го осъди дружно с други 17 някогашни депутати в гръцкия парламент от крайнодясната партия Златна зора за участие и управление на незаконна организация. Останалите обвинени по делото към този момент са в пандиза, като се изключи един, който избяга от правораздаването. 

" Златна зора " е учредена през 80-те години на предишния век като неонацистка организация. Партията изгря на политическата сцена през 2012 година в разгара на икономическата рецесия в Гърция и стана трета парламентарна мощ. Тя постоянно е била считана за образец от доста крайнодесни групи в Европа и на други места и участва в Народното събрание на Гърция от 2012 до 2019 г. 

През 2015 година стартира огромен правосъден развой против партията, предизвикан от убийството рапъра Павлос Фисас през 2013 година Делото сплоти четири случая: убийството на Фисас, набези против египетски риболовци през 2012 година и против деятели с леви убеждения през 2013 година, както и това дали " Златна зора " е работила като незаконна организация.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР