Европейският парламент гласува с голямо мнозинство в сряда да създаде

...
Европейският парламент гласува с голямо мнозинство в сряда да създаде
Коментари Харесай

Заради военни престъпления: ЕП иска специален трибунал за Путин

Европейският парламент гласоподава с огромно болшинство в сряда да сътвори интернационален специфичен съд, който да проверява хипотетични военни закононарушения във войната на Русия против Украйна.

„ Зверствата, обявени от Буча, Ирпин и други украински градове, акцентират значимостта на координираните интернационалните дейности “, съобщи парламентътв четвъртък, откакто евродепутатите гласоподаваха с огромно болшинство в поддръжка на резолюцията. Решението не е правно обвързващо.

Хага към този момент проверява

Специален съд би допълнил напъните за следствие на Международния углавен съд, където сега не му е разрешено да работи, се споделя в известието.

Евродепутатите желаят подобен съд да проверява освен съветския президент Владимир Путин и политическото и военното управление на Русия, само че и политическото и военното управление в Беларус.

Главният прокурор на Международния углавен съд със седалище в Хага към този момент проверява обстановката в Украйна.Русия обаче отдръпна поддръжката си за съда през 2016 година Така че, в случай че има присъди в Хага, съдът няма власт да принуди страната да извърши присъда. Поради това се счита, че е мъчно да се дефинират ефикасни последици.

Преговори по украинското законодателство?

За да може към момента да раздава правораздаване за локалните хора, Бербок предложи подобен подобаващ специфичен съд в понеделник. По тяхно мнениеруските военни закононарушения би трябвало да бъдат съдени съгласно украинското законодателство. Според приключилия интернационално право обаче тя би трябвало да бъде основана в чужбина и да бъде подсилена с интернационалните детайли, с цел да получи необятна легитимност.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства приемането на резолюцията в Европейския парламент. „ Призовавам всички наши сътрудници да поддържат подобен арбитражен съд “, написа той в Tуитър. „ Русия би трябвало да носи отговорност за своята нападателна война “, добавя още той.

Според досегашните следствия на украинските управляващи съветските въоръжени сили са направили военни закононарушения в няколко области. Например след изтеглянето на съветските елементи от киевското предградие Буча там бяха открити телата на над 400 души. Повечето от тях бяха починали от насилствена гибел. Разследванията не престават.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР