Европейският парламент гласува решение, което може да ядоса Москва. Евродепутатите

...
Европейският парламент гласува решение, което може да ядоса Москва. Евродепутатите
Коментари Харесай

ЕП одобри заем до 35 млрд. евро за Украйна , обезпечен с руски активи

Европейският парламент гласоподава решение, което може да ядоса Москва. Евродепутатите утвърдиха заем за Украйна в размер до 35 милиарда евро, гарантиран с съветски активи. Той ще бъде изплатен с бъдещи доходи от замразени съветски активи. 

С 518 гласа " за ", 56 гласа " срещу " и 61 гласа " въздържал се " Парламентът утвърди новата макрофинансова помощ (МФП) в поддръжка на Украйна против жестоката нападателна война на Русия, написа в известието на формалния уебсайт на Европейския парламент.

" Русия би трябвало да заплати за нападенията над украинците и жестокото разрушение на инфраструктурата, градовете, селата и домовете в страната. Тежестта на възобновяване на Украйна ще бъде понесена от тези, които са виновни за нейното разрушение, а точно Русия ", съобщи шведският евродепутат-докладчик Карин Карлсбро (Renew, либерали).

Френският евродепутат Тиери Мариани (Патриоти за Европа, последна десница) въпреки това осъди заема, като сподели, че той е " натрапен от (Европейската) комисия, с цел да поддържа жива страна, към този момент наранена от корупция доста преди войната ".

Този заем съставлява частта на Европейски Съюз от контрактувания през юни предходната година пакет на Г-7 за даване на финансова поддръжка на Украйна в размер до 50 милиарда $ (приблизително 45 милиарда евро). Окончателната сума, която Европейски Съюз ще даде, може да бъде по-малка. Това ще зависи от размера на заемите, предоставени от другите сътрудници от Г-7.

Механизмът за съдействие в региона на заемите за Украйна - новосъздадена рамка - ще даде на Украйна бъдещите доходи от замразените активи на Руската централна банка, намиращи се в Европейски Съюз. Тези средства ще оказват помощ на Украйна да обслужи и изплати заема за МФП на Европейски Съюз, както и заемите от други сътрудници от Г-7. Средствата по механизма могат да се употребяват за обслужване и погасяване на заеми, само че Киев може да ги разпределя и по свое убеждение по линия на МФП.

Новите средства за МФП ще бъдат изплатени до края на 2025 година Заемът е привързан с непрекъснатия ангажимент на Украйна да поддържа ефикасни демократични механизми, да съблюдава правата на индивида и с други политически условия, които ще бъдат избрани в меморандум за съгласие. В допълнение към това към заема за МФП ще се ползват системите за ръководство и надзор, обрисувани в проекта за Украйна, както и характерни ограничения за попречване на измами и други нередности.

Правителствата на Европейски Съюз към този момент утвърдиха предлагането, а Съветът възнамерява да одобри регламента посредством писмена процедура след гласуването в Парламента. Регламентът ще влезе в действие на идващия ден след публикуването му в Официален вестник на Европейски Съюз.

През септември Комисията разгласи заем от Европейски Съюз в размер на 35 милиарда евро за Украйна като част от проекта на сътрудниците от Г-7 за разпределяне на заеми в размер до 50 милиарда $ (около 45 милиарда евро). Бъдещите доходи, идващи от замразените съветски държавни активи, ще финансират заемите. Активите на Централната банка на Русия на стойност почти 210 милиарда евро се държат в Европейски Съюз и остават замразени според глобите, наложени поради нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 година Правителствата на Европейски Съюз взеха решение да заделят облагите от тези активи и да ги употребяват за поддръжка на военните старания и за възобновяване на Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР