Европейският парламент (ЕП) гласува за забрана на сключването на ранни

...
Европейският парламент (ЕП) гласува за забрана на сключването на ранни
Коментари Харесай

ЕП се обяви за забрана на ранни и насилствени бракове

Европейският парламент (ЕП) гласоподава за възбрана на сключването на ранни и насилствени бракове , осведомят от законодателния орган.

С гласувания отчет Екологичен потенциал приканва Европейски Съюз и страните отвън съюза да наложат възбраната.

Евродепутатите гласоподаваха за фиксирането на възрастта за брак на 18 години в целия Европейски Съюз . Те приканиха страните членки да вкарат възбрана за ранните и насилствените бракове в законодателствата си и да подсигуряват нейното съблюдаване. Евродепутатите още веднъж приканиха страните членки да ратифицират Истанбулската спогодба.

Те приканиха Европейски Съюз в подтекста на външната си политика и политика на съдействие за развиване да задължи всички сътрудници да забранят сключването на ранни и насилствени бракове и да приложат всички нужни ограничения за гарантиране зачитането на възбраната.

Резолюцията приканва Европейската комисия да откри европейска система с база данни, която да включва информация за страни отвън Европейски Съюз, да следи насилствените бракове и да упорства за определянето на Европейска година за битка с детските, ранните и насилствени бракове.

Евродепутатите признават, че неравенството, неналичието на почитание към дамите и девойки и наследените културни и обществени обичаи, които поддържат дискриминирането против дамите, са измежду аргументите за ранните и насилствени бракове.

Резолюцията приканва Европейски Съюз да увеличи осведомеността по казуса посредством поощряване на разговора с ръководителите на общности, както и приемането на специфични ограничения за насърчаването на правата на дамите и девойки, измежду които са:

‒ достъпът до фамилно обмисляне и всички универсални и обществени полови и репродуктивни права (най-вече противозачатъчни средства);

‒ поддръжката за придвижването SheDecides и интернационалните фондове за полови и репродуктивни услуги, в това число аборта, с цел да се противодейства на резултата от Global Gag Rule - прекъсването на финансите за организации подкрепящи абортите, обновени в Съединени американски щати през 2017 г.;

‒ насърчаването на равните права за дамите и девойки във връзка с достъпа до гратис, висококачествено главно и приблизително образование;

‒ въвеждането на полово и репродуктивно обучение в учебните програми;

‒ обезпечаването на фамилиите на девойки с финансови тласъци или помощи за записването и завършването на училище;

‒ гарантирането на цялостен достъп до обучение за деца с бежански статут, както и насърчаването на тяхната интеграция.

Ранните и насилствени бракове са най-често срещани в уязвими страни като тези, наранени от беднотия, неустойчивост и спорове, тези със слаба система за обучение или с обичаи, които предизвикват неравноправие.

В някои страни, в това число и в България, бракът е позволен за лица, навършили 16 години , с позволение от родителите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР