Европейският парламент (EП) е готов да започне преговори със Съвета

...
Европейският парламент (EП) е готов да започне преговори със Съвета
Коментари Харесай

Европарламентът е готов за преговори по Газовата директива


Европейският парламент (EП) е подготвен да стартира договаряния със Съвета на Европейски Съюз по поправките на Газовата инструкция, на Европейски Съюз незабавно, след правенето им. Това излиза наяве от известие на Европарламента.

Парламентът може да стартира договаряния със Съвета въз основата на текста, утвърден от комисията към Екологичен потенциал по енергетика, индустрия и проучвания. Начело на договарянията, съгласно прессъобщението ще е Ежи Бузек.

Преди ден министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова в изявление за Politico изясни, че сега мнението на правната комисия на Европейски Съюз е предоставено на страните- членки.

Следва координиране на позициите в границите на Европейската комисия и започване на договаряния с Екологичен потенциал за реализиране на компромисен вид. По думите на министър Петкова има шансове Газовата инструкция да бъде призната в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Европейската комисия през ноември 2017 година предложи в Газовата инструкция да бъдат направени ремонти. Целта е избрани правила от енергийното законодателство на Европейски Съюз да се приложат освен към някои, а към всички газопроводи на територията на Европейски Съюз, които идват или са за трети страни. Към тези правила се отнася и установяването на така наречен недискриминационни цени за транспорт на природен газ, достъп на трети страни и опцията за транспорт на синьо гориво, делене на дейностите по транспорт и продажба на газ. В частност става въпрос за използване на тези правила върху морските газопроводи. Сега те остават отвън тези правила.

Европейската комисия предлага, при влизането в действие новите правила да обиден освен бъдещите газопроводи, само че и към този момент съществуващите, като се приложи и механизъм за изключения. Поправките, както разясняват специалисти ще обиден активността на газопровода „ Северен поток “, само че и на планувания „ Северен поток 2 “.

Все отново упованието е да стане ясно какви ще са опциите за дерогация.
Комисията към Европейския парламент приготви позицията си по текстовете в края на месец март, като в частност предложи и редица ремонти.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР