Европейският парламент (ЕП) дава зелена светлина за Европейската прокуратура. Тя

...
Европейският парламент (ЕП) дава зелена светлина за Европейската прокуратура. Тя
Коментари Харесай

ЕП дава зелена светлина за Европейската прокуратура

Европейският парламент (ЕП) дава зелена светлина за Европейската прокуратура.
Тя ще сплоти напъните на европейските и националните сили на реда, ще има изключителна пълномощия в целия Европейски Съюз, а досега единствено националните управляващи можеха да поддържат обвинявания за злоупотреби с бюджетите на Европейски Съюз, оповестиха от Европейския парламент.
Европейската прокуратура ще бъде натоварена с следствието и повдигането на обвинявания против причинители на закононарушения против бюджета на Европейски Съюз.
Понастоящем единствено националните управляващи могат да проверяват и повдигат обвинявания за измами, свързани с европейски средства. Такива са да вземем за пример умишлени злоупотреби със структурните фондове на Европейски Съюз или трансгранични измами с Данък добавена стойност. Тяхната пълномощия обаче се разгръща единствено в границите на националните граници.
Европейската прокуратура ще разреши бърз продан на информация, координирани полицейски следствия, бързо заледяване и конфискуване на активи, както и арестуване на обвинени зад граница. Тя ще сътрудничи тясно с организацията за престъпно правораздаване на Европейски Съюз Евроджъст и офиса за битка с измамите ОЛАФ, с цел да обезпечат по-успешното гонене и възобновяване на средствата, изгубени от измами.
След като Парламентът даде своето единодушие, Съветът публично може публично да одобри регламента по отношение на Европейската прокуратура. Очаква се тя да стартира работа през 2020 или 2021 година
Европейската прокуратура ще бъде основана по процедурата за засилено съдействие сред 20 страни членки: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Италия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Испания. Другите страни членки могат да се причислят когато и да е.
Главният офис на Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург с основен прокурор и прокурори от всички участващи страни. Те ще управляват ежедневните престъпни следствия, осъществявани от делегирани прокурори в страните членки.
На 5 юли 2017 година Парламентът одобри общите избрания на закононарушения, свързани с машинация, които ще попадат под юрисдикцията на Европейската прокуратура. Списъкът може да бъде уголемен в бъдеще, с цел да бъде включен да вземем за пример тероризмът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР